Telex: Trócsányi ügyvédi irodájából jelölt EU-s bírót Varga Judit

Telex: Trócsányi ügyvédi irodájából jelölt EU-s bírót Varga Judit

Varga Judit igazságügyi miniszter megnyitó expozét tart az alaptörvény kilencedik módosítását tartalmazó javaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Varga Judit igazságügyi miniszter egy, az elődje, Trócsányi László ügyvédi irodájában 2016-ig ügyvédkedő, és az európai joggal megelőzően keveset foglalkozó személyt jelölt Magyarország nevében a luxemburgi Európai Unió Bírósága (EUB) magyar tagjává – állítják a Telex forrásai. A portál hozzáteszi, úgy tudja, nem előzte meg sem pályázat, sem más kiválasztási procedúra a jelölést.

Még hétfőn adta hírül az Atv.hu, hogy Varga Judit a kormány nevében Csehi Zoltánt jelöli az Európai Bíróság magyar tagjának. A jelölt megbízása hat évre szól majd, amennyiben az EUB illetékes bizottsága is jóváhagyja személyét.

A jelölésről, vagy a kiválasztási folyamatról korábban szakmai körökben sem hallottak, kormányzati források pedig állítják: Varga Judit egyszemélyben döntött Csehi személyéről. Az ügyvédet az Országgyűlés európai ügyek parlamenti bizottsága hétfőn formálisan meghallgatta, de a parlamenti honlap és beszámolók tanúsága szerint érdemben nem vizsgálta alkalmasságát.

A portál érdekesnek tartja, hogy az 1965-ös születésű Csehi Zoltán jelenlegi, az Európai Törvényszék honlapján elérhető életrajzában nem nevesítette, hogy mostani posztjára történt kinevezését megelőzően Trócsányi László akkori igazságügyi miniszter ügyvédi irodájának, a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda ügyvédje volt. Az irodai munka mellett szép oktatói karriert futott be Magyarországon, az ELTE kereskedelmi jogi tanszékének vezetője is volt, ám az európai uniós joghoz egészen 2016. április 13-ig nem sok köze volt, amikor is kinevezték az Európai Unió Törvényszékének bírájává.

Az EUB jelentőségét jelzi, hogy ez a testület hoz végső ítéletet az Európai Bizottság és a tagállamok közötti jogi konfliktusokban, így dönt a kötelezettségszegési eljárások nyomán fennálló jogvitákban, ítélete pedig jogerős, minden tagállamra nézve kötelező. Éppen ezért általában a legmagasabb rangú európai uniós jogtekintélyeket szokás taggá jelölni, olyan bírókat, akiknek szakterülete az uniós jog.  Csehi Zoltán esetében várhatóan a következő hetekben tart majd meghallgatást és hoz döntést az illetékes bizottság.