Több helyen veszélyes a levegő minősége

Több helyen veszélyes a levegő minősége

A Miskolci Fűtőerőmű Kft. kéményei 2014. január 2-án (Fotó: MTI Fotó: Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több helyen is romlott a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatása szerint veszélyes a levegő minősége Kazincbarcikán, Miskolcon, Nyíregyházán, Putnokon, Sajószentpéteren és Vácon. Emellett egészségtelen minősítést kapott négy település: Budapest, Salgótarján, Szolnok és Tatabánya. További tizenegy település levegője kifogásolt.

Az NNK felhívta a figyelmet, hogy veszélyes levegőminőség esetén az egészséges emberek is légúti tüneteket tapasztalhatnak. A krónikus légúti betegségben szenvedők tünetei erősödhetnek, így szükségük lehet egyéni védekezésre, például inhalátor használatára is, orvosi javaslat alapján a gyógyszerek adagjának növelésére. A szakemberek azt kérik, hogy ahol veszélyes vagy egészségtelen a levegőminőség, ott az érzékeny lakosságcsoportba tartozók – gyermekek, krónikus légúti, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, idősek, várandós kismamák – lehetőség szerint minél kevesebb időt tartózkodjanak a szabadban. A kisméretű aeroszolrészecskéket a maszkok hatékonyan szűrik, így viselésükkel csökkenthető a kitettség mértéke.

Nagyon fontosnak nevezték azt is, hogy a kedvezőtlen kültéri levegőminőség ellenére se feledkezzenek meg az emberek a belső terek rendszeres szellőztetéséről. Forgalmas utak mentén ajánlott csúcsidőszakon kívül kinyitni az ablakokat.

A meteorológiai előrejelzés alapján a hétvégén a megélénkülő szél hatására javul majd a levegőminőség.

(MTI)