Transparency: A 300 milliárd forintért vett lélegeztetőgépekből egyet sem adott el a kormány

Transparency: A 300 milliárd forintért vett lélegeztetőgépekből egyet sem adott el a kormány

A kormany.hu által közreadott képen a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközöket pakolnak ki a Wizz Air Kínából érkezett repülőgépéből a Liszt Ferenc repülőtéren 2020. május 9-én. Kínából ma hét repülőgéppel 5,5 millió védőmaszk, 600 betegőrző monitor, 80 lélegeztetőgép és több ezer lélegeztetőgépekhez szükséges felszerelés érkezett az országba (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A kormány a három évvel ezelőtt hanyatt-homlok elherdált 300 milliárd forintból összevásárolt 17 ezer darab lélegeztetőkészülékből összesen nulla (0) darabot értékesített, és, nem túl meglepő módon kereken nulla (értsd: 0) forint bevételre tett szert – derítette ki a Transparency International Magyarország több évnyi pereskedést követően, amelyről keddi közleményükben számoltak be. Állításuk szerint „a jövőt illetően sem túl bíztató a helyzet, ugyanis az egészségügyi készletekért felelős kormányszerv, a BM alá tartozó Országos Kórházi Főigazgatóság később sem tervezi egyetlen lélegeztetőkészülék értékesítését”. 

A Transparency arra is emlékeztetett: több pert is indítottak a Covid-járvánnyal összefüggő állami egészségügyi beszerzések hátterének felderítéséért. Egyebek mellett sikeresen kiperelték az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI) az orosz és kínai oltóanyagokkal kapcsolatos háttérdokumentumokat. – A hivatal a jogerős bírósági ítélet ellenére a dokumentumok nagy részét feketével kisatírozta (amiért feljelentettük az Intézetet a rendőrségen), az iratokból azonban így is kiderült, hogy az OGYÉI annak ellenére engedélyezte az orosz Szputnyik-V és a kínai Sinopharm vakcinák magyarországi használatát, hogy azok hatékonyságával szemben a felkért szakértők komoly szakmai kritikákat fogalmaztak meg – írták.