Új bizonyíték miatt perújítási nyomozás a 2007-ben meggyilkolt képviselőnő ügyében

Új bizonyíték miatt perújítási nyomozás a 2007-ben meggyilkolt képviselőnő ügyében

Rendőrautó (Fotó: Police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét megnyitják a Balla Irma-gyilkosság aktáit, miután az ügyben jogerősen elítélt D. Lajos eddig nem ismert bizonyítékokat mutatott fel – közölte a Debreceni ítélőtábla. A volt debreceni fideszes önkormányzati képviselőt több mint 13 éve, 2007 áprilisában otthonában ölték meg.
Az ügyben elítélt férfi azonban olyan bizonyítékot mutatott fel, amelyet eddig nem vizsgált a bíróság. Ezért döntött a Debreceni Ítélőtábla a perújítási nyomozás elrendeléséről. Ennek eredményétől függ, hogy a perújítás is megtörténik-e.

A rendőrségnek a perújítási nyomozást két hónapon belül le kell folytatnia. Az ítélőtábla a nyomozásra az ORFK Bűnügyi Főigazgatóságának küldi meg az adatokat – közölte Berényiné Fórizs Ildikó, az ítélőtábla sajtószóvivője.

D. Lajost első fokon a Nyíregyházi Törvényszéken különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt ítélték 15 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra. Azt is kikötötte a bíróság, hogy a férfi feltételes szabadságra nem bocsátható. Másodfokon – idén februárban –, a Debreceni Ítélőtáblán D. cselekményét nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntett kísérleteként minősítette. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

A bíróság által megállapított tényállás szerint D. Lajos a képviselő szomszédjában dolgozott egy építkezésen, ekkor ismerte meg a képviselőnőt. D. anyagi gondokkal küzdött, ezért a gyilkosság estéjén Balla Irma debreceni házához ment, hogy az általa egyedülállónak megismert asszonytól pénzt és egyéb értékeket szerezzen. A telek kerítését megbontotta, majd a ház ablakán belesve látta, hogy a nő egyedül van otthon, sőt, ébren van. Ezután az egyébként kulcsra nem zárt bejárati ajtón bement, a nála lévő feszítővassal a sértett fejét megütötte, majd miután összeesett, az arcát összeverte. A képviselő a szakértők szerint azonnal meghalt. D. ezt követően elvette a mobiltelefonját, MP3 lejátszóját és húszezer forintját. Arra is szánt időt, hogy nyomait egy ronggyal letörölgesse a megfogott tárgyakról, majd távozott. A sértett holttestét a másnap hazaérkező fia találta meg.

A másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla arra jutott – ezért változtatott a bűncselekmény minősítésén –, hogy nem lehet kétséget kizáróan megállapítani, hogy kizárólag az ő bántalmazásának következtében hunyt el az asszony. Ezért nem róható a terhére a különös kegyetlenséggel elkövetési mód.

D. Lajos a második személy, akit Balla Irma meggyilkolása miatt elítéltek. Az első eljárás során ugyanis Balla Irma fiát vádolták meg és ítélték el a gyilkosság miatt. Ifjabb Schönstein Sándor első fokon 12 év fegyházra ítélték. A másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla azonban akkor új eljárást rendelt el. Az anyagyilkosság miatt elítélt férfit 2012-ben mentették fel. Később a 23 hónapos fogvatartásáért közel 10,5 millió forint kártérítést ítélt meg neki a bíróság.