Újszentiváni munkásszálló: se pénz, se „gazdasági bevándorlók”

Újszentiváni munkásszálló: se pénz, se „gazdasági bevándorlók”

Munkásszálló épül Újszentiván határában (Fotó: Tompos Ádám/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ez a munkásszálló már köszönőviszonyban sincs a szocializmusban létező hasonló épületekkel – ezekkel a szavakkal adta át márciusban Juhász Tünde, Csongrád-Csanád megye kormánymegbízottja az újszentiváni munkásszállót. Valóban, a létesítmény például sokkal inkább hasonlít egy lakóparkra, mint az ingázók átmeneti pihenőjére. Nem véletlenül, ugyanis lakóparknak indult, egy része pedig tulajdonképpen építés közben „alakult át” munkásszállóvá.

Nehezteltek is emiatt a beköltözöttek és a környéken lakók, úgyhogy tavaly nyáron lakossági fórumot tartottak a helyiek, amin szerettek volna választ kapni néhány kérdésükre Újszentiván polgármesterétől és jegyzőjétől. Például arra, hogy minek munkásszálló egy olyan 1600 fős településre, amelynek nincs ipari parkja. Erre egyébként Kovács Gábor, a falu projektmenedzsere szerint az a válasz, hogy „egy ideje növekvő nyomás nehezedik rájuk, mert a szegedi ipari parkban működő cégek keresik a szálláslehetőséget a dolgozóiknak, és egyre nő az építő- és a logisztikai vállalkozások munkaerő igénye is, egyre több szerb vendégmunkást alkalmaznak”. Újszentiván ebből a szempontból valóban telitalálat: nagyjából ugyanolyan közel van hozzá a szerb határ, és Szeged belvárosa is.

Két éve nyilatkozta Kovács ezt a Népszavának, és úgy fest, a nyomás azóta igencsak alábbhagyott: az újszentiváni önkormányzat kezelésében álló munkásszálló szobáit ugyanis hirdeti a település, méghozzá a szállás.hu-n. A regionális bontás miatt jól látszik az is, hogy milyen drágán: többe kerül egy éjszaka az újszentiváni munkásszállón, mint a szomszédos Tiszaszigeten egy fogadóban, vagy egy szintén újszentiváni, és szintén az önkormányzat üzemeltetésében álló vendégházban.

De több olyan szegedi munkásszállót is találtunk, ahol a hatodába (!) kerül egy éjszaka, mint Újszentivánon. Kérdéses, hogy miként fog így rentábilisan teljesülni majd a pályázati kiírás feltétele, miszerint 10 esztendőn keresztül kell működtetni a létesítményt – a településtől, mint üzemeltetőtől mindenesetre nem kaptunk választ.

A szálló azonban már a megépítését tekintve is drága volt. A Délmagyar tudósítása szerint a négy húszfős, 200 négyzetméteres, napelemes ház 371 millió forintért épült meg, ebből 222 milliót az állam állt. A generál kivitelező egy budapesti cég, a Városliget-bau Kft. volt. Tulajdonosa birtokol egy ingatlanfejlesztő céget is, amiben a rajta kívül még egy Seychelles-szigetekre bejelentett vállalat jogosult cégjegyzésre. Az egyébként egyszemélyes Városliget-bau az építési munkák mellett foglalkozik még raktározással, gépkölcsönzéssel, élelmiszer- és irodabútor kereskedéssel, piac- és közvélemény-kutatással, valamint vakolással és villanyszereléssel.

A település honlapján szereplő szerződés szerint nettó 298 millió forint volt a Városliget-bau Kft. vállalkozói díja. Ehhez képest úgy tudjuk, hogy egy alvállalkozó 170 millióért végezte el a munkát, a Városliget-bau pedig több forrásból származó információink szerint mindössze a napelemekről, a kerítésről és a burkolatról gondoskodott. Kérdeztük az önkormányzatot és a generálkivitelezőt is, hogy mi szükség volt az építési munkálatokhoz egy egyszemélyes vállalkozás megbízásra, érdeklődtünk afelől is, hogy mi lett a 371 milliós végösszeg és a 170 millió forintos alvállalkozói munkadíj mintegy 200 milliós különbözetének a sorsa, de nem kaptunk tőlük választ.

A történetnek a költségvetési furcsaságokon túl van még egy pikáns pártpolitikai dimenziója is. Putnik Lázár ugyan papíron független polgármestere Újszentivánnak, de a helyi és szegedi közéletet ismerők egyértelműen Fidesz-közelinek írták le őt. A településen mind a 2019-es EP-választáson, mind a 2018-as országgyűlési voksoláson egyaránt 50 százalék feletti eredményt hozott a Fidesz-KDNP listája, vagy jelöltje.

A választói névjegyzék szerb-magyar állampolgárokkal történő felduzzasztásában pedig komoly szerepet játszott Putnik Lázár: el is ítélték őt közokirat-hamisítás miatt. Maga a Fidesz is közel érzi magához a polgármestert, az egyik regionális kormánypárti lap egy írásában egyenesen „a Fidesz jelöltjének” nevezte. Ugyanezen a portálon jelent meg egyébként egy korábbi cikk, ami arról számol be, hogy Putnik részt vett a helyi Fidesz-csoport „jó hangulatú közösségi napján” sőt, még köszöntő beszédet is mondott.

Ez a rendezvény amúgy egy kőhajításnyira volt a most taglalt munkásszállótól, ahova a – maradva a kormánypárti szóhasználatnál – a dél felől érkező „a magyarok munkáját elvevő” „gazdasági bevándorlókat” várja a település. Sőt: Putnik az átadón úgy fogalmazott, hogy „segítené a munkaerő áramlást, ha a közeli tiszaszigeti határátkelő nem csak 7 és 19 óra között lenne nyitva, hanem éjjel-nappal üzemelne”.