Vajon hány hírt adott ki az MTI ingyenesen elérhető szekciója az elmúlt hónapban az Indexről?

Vajon hány hírt adott ki az MTI ingyenesen elérhető szekciója az elmúlt hónapban az Indexről?

Az MTI (Magyar Távirati Iroda) logója a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai, Kunigunda utcai székháza és gyártóbázisa előtt (Fotó: MTVA/Zih Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Politikai hovatartozástól függetlenül, Magyarország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb online hírportáljának, az Indexnek az ügye valószínűleg kifejezetten sok embert érdekel. Az olvasottsági statisztikákból mi azt látjuk, egy-egy Indexről szóló híradást kifejezetten sokan kattintanak.

Mindezek fényében különösen érdekes, hogy vajon a közpénz milliárdokból működő állami közszolgálati hírügynökség, a Magyar Távirati Iroda – a mindenki által ingyenesen elérhető mti.hu honlapján – összesen hány hírt adott ki a témában. Ha beütjük az index keresőszót, akkor összesen 176 tartalmat ad ki az MTI keresője – 173 hír, cikk mellett 3 fotó.

Az anyagok kimagasló többsége természetesen tőzsdei indexállásokról tájékoztat. Ha azokon áthámozzuk magunkat, akkor viszont megkapjuk a címben megfogalmazott kérdésünkre a választ. E szerint az MTI az elmúlt hónapban 3 fotót és egy magyar, valamint egy román nyelvű hírt adott ki a július 24-i, pénteki tüntetésről – ezek közül az első, egy fotó, tegnap 20 óra 46 perckor jelent meg az oldalon. Emellett még egy hírről gondolták úgy, hogy publikálásra érdemes, július 22-én, szerdán Az Index Zrt. felmondott a portál főszerkesztőjének címmel is megjelent egy anyag.

Ezek kívül még további két beszámoló akad, ahol az Index ügyének egy-egy bekezdést szenteltek. Egy, Von der Leyen: el kell fogadni az uniós csúcson elhatározott forráscsökkentéseket címen július 23-án kiadott brüsszeli uniós tudósítás részeként egy bekezdés szenteltek a témának, amely így szólt: „Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője azt mondta, hogy »miután Orbán Viktor miniszterelnök brüsszeli útján – a populisták üres szólamait alkalmazva – győzelemről számolt be, a legnagyobb független magyar hírportál, az Index főszerkesztőjét elbocsátották állásából«”.

Korábban még a június 25-i kormányinfón kérdezték a témában Gulyás Gergely minisztert. „Az Index körüli helyzetről, és arra a felvetésre, hogy a kormány szájkosarat rakna a szerkesztőségre, (Gulyás) azt mondta: a sajtószabadság biztosításához van csak köze a magyar államnak, amelyet a jogszabályok, az alkotmány és a médiatörvény biztosít” – olvasható az ominózus bekezdésben.

Összesen tehát 6 önálló tartalom és 2 – egy-egy bekezdésnyi – résztartalom.

És nincs tovább. Ennyi.