Helyenként harmadával kevesebb a tűzoltó, mint a katasztrófavédelem átszervezése előtt

Helyenként harmadával kevesebb a tűzoltó, mint a katasztrófavédelem átszervezése előtt

Mercedes 1124 Rosenbauer TLF tűzoltóautó (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fokozatosan csökken a káresetekhez kivonuló hivatásos tűzoltók száma Magyarországon, egyes városokban lassan már egyharmaddal vannak kevesebben, mint a katasztrófavédelem mostani rendszerének 2012-es létrehozása előtt. Vagyis romlik a lakosság tűzvédelmi biztonsága – mondta a Népszavának Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke.

Hozzátette: a hivatalos statisztikák nem adnak valós képet a tényleges helyzetről, mert ma már a létszámba olyanokat is beszámítanak az igazgatóságok, akik segítik ugyan a munkát, de maguk nem oltanak, nem mentenek. Szerinte épp ezért kritikával kell kezelni az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) adatait.

A szervezet a Népszava kérdéseire azt írta, hogy jelenleg több mint 7500 tűzoltó lát el „készenléti feladatokat”, és ez a létszám érdemben nem változott 2012 óta. Azt ugyanakkor nem titkolták, hogy a listában a beosztott tűzoltók mellett szerepeltetik a „gépjárművezetőket, különleges szer kezelőket, tűzoltásvezetőket, vegyi/radiológiai/ biológiai felderítő szakembereket, a búvárokat, kutyavezetőket és hajósokat” is.

A szakszervezeti vezető Győr példáján mutatta be a „leépülést”. A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője egy még 2019 januárjában kelt levélben elismerte, hogy 2011-ben a győri tűzoltó-parancsnokság napi minimális szolgálati létszáma 29 fő volt. Az országos központhoz hasonlóan ő is azt állította, hogy azóta a létszám nem csökkent, csak ma már beleszámítják a mobil laboratórium személyzetét és műveleti szolgálatot ellátó, vagyis a nagyobb eseteknél az irányítást végző, tapasztalt kollégákat is, akik kevésbé veszélyes helyzetekben nem tartanak a riasztás után két percen belül indulni köteles társaikkal. A győri tűzoltók szerint azonban a statisztika ilyen módon való értelmezése épp a lényeget fedi el, hiszen a mobil labor személyzete csak munkanapokon és hivatali munkaidőben tartózkodik a tűzoltóságon, ezen túl otthoni ügyeletből riasztható, vagyis órákba kerülhet a kiérkezésük egy káreseményhez. Ráadásul hozzájuk sorolják azt a négy tűzoltót is, aki a néhány éve létrehozott pannonhalmi őrsön teljesít szolgálatot és legkorábban 15 perc alatt érnek Győrbe.