Siklóernyős tragédia: nem tett beismerő vallomást a megvádolt parancsnok

Siklóernyős tragédia: nem tett beismerő vallomást a megvádolt parancsnok

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem ismerte el bűnösségét a Vértesszőlősnél balesetet szenvedett siklóernyős mentésére érkezett helikopter parancsnoka a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa előtt. Az ügyben csütörtökön tartottak előkészítő ülést.

A férfival szemben légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt emeltek vádat júliusban. A Törvényszék közleménye emlékeztetett: a férfi 2020. július 5-én parancsnokként helikopteres kutató-mentő szolgálatot látott el. Az egységét Vértesszőlős közelébe riasztották egy a fák közé zuhant siklóernyős légi mentésére. Mivel a katasztrófavédelmi egységnek nem sikerült lehozni a férfit a fáról, a mentés koordinátora „csőrlőzéses” mentésre utasította az egységet. A vádlott jelezte, hogy ez a fák lombkoronája miatt veszélyes, nem hajtható végre. Ezt követően a koordinátor javaslatára alpin kötél leengedésével próbálkoztak, azonban a vádlott anélkül kezdte meg a helyszín megközelítését a helikopterrel, hogy a mentési körülményekről, így különösen a forgószárny keltette légáram mértékéről tájékozódott volna.

A helikopterrel a függeszkedési magasságot folyamatosan csökkentve egyre közelebb repült a sértetthez, azonban a rotorlapátok olyan mértékű turbulens légáramlatot keltettek, hogy a faágak letörtek és a fán lévő siklóernyő belobbant. Az a faág is letört, amelyiken a sértett tartózkodott, aki emiatt lezuhant a földre. Az esés következtében a férfi életveszélyesen megsérült, majd egy hónappal később a kórházban életét vesztette. A lehulló faágak miatt megsérült egy mentésben részt vevő mentőtiszt is.

Korábban az ügyészség azt közölte, hogy a vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést és a légi járművek vezetésétől határozott időre történő eltiltást javasolt.

A Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa a mai előkészítő ülésen tárgyalásra utalta az ügyet.