Vörös jelzés az emberiségnek: környezeti katasztrófákra figyelmeztetnek a tudósok

Vörös jelzés az emberiségnek: környezeti katasztrófákra figyelmeztetnek a tudósok

Fotó: Unsplash/jose Ignacio Pompe

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) tudósai egy 42 oldalas jelentést publikáltak hétfőn, amely szerint jelentős katasztrófák várhatók - írta a BBC alapján az Index

„Kétségtelen, hogy az emberi beavatkozás hatására az atmoszféra, az óceánok és a szárazföld is melegebbé vált" – áll a jelentésben. A tudósok szerint a következő évtizedben az üvegházhatású gázok kibocsátása miatt ismét megdőlhet a hőmérsékletrekord, a sarkvidéki jég olvadása miatt pedig az évszázad végére akár 2 méterrel is emelkedhet a tengerszint.

A mai IPCC-jelentés vörös jelzést jelent az emberiség számára – mondta António Guterres ENSZ-főtitkár. 

Hozzátette: Ha a döntéshozók összefognak, akkor elkerülhető a katasztrófa, de ehhez most kell cselekedni. „Nincs idő késlekedésre és mentségeknek sincs most helye” – fogalmazott.

A tudósok szerint is van remény: a gázkibocsátás visszaszorítása véget vethet a hőmérséklet emelkedésének és ezáltal visszájára fordulhatnak a folyamatok. 

Az IPCC mostani jelentése csak első része egy olyan riportsorozatnak, amely a klímaváltozásra fog reflektálni. Három hónap múlva egyébként Glasgowban tartják a Cop26 nevű klímacsúcsot. A riport a jelek szerint nagy érdeklődést váltott ki, ugyanis az IPCC oldala a publikálás után elérhetetlenné vált, vélhetően a magas leterheltség miatt.