Worldometer: Átlépte a 240 ezret a koronavírus áldozatainak száma

Worldometer: Átlépte a 240 ezret a koronavírus áldozatainak száma

Koronavírus – Amerikai Egyesült Államok (Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már több mint 240 ezer áldozata van a koronavírus-járványnak a világban. A Worldometer számlálója – amely nem teljesen egyezik a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adataival – magyar idő szerint 16 óra 50 perckor 240 497 halottat mutat. 

Az elhunytak listáját az USA vezeti

Továbbra is az Egyesült Államokban veszítették a legtöbben az életüket a SARS-CoV-19 vírusfertőzésnek köszönhetően: a fertőzöttek több mint negyede, 65 888 fő hunyt el az országban, miközben az összesen 1,13 millió betegből csaknem 162 ezren már felépültek.

A szomorú halálozási lista második helyén Olaszország áll, 28 236 halottal. A dél-európai országban mostanáig regisztrált több mint 207 ezer betegből 78 ezer ember épült fel teljesen a kórból.

Az áldozatok számát tekintve nem sokkal marad el Olaszországtól az Egyesült Királyság, hiszen ott 27 510 ember veszítette életét a fertőzés következtében. Nagy-Britanniában nincs pontos adat a betegségből felépültek számáról, az azonban biztos, hogy 177 ezer fertőzöttet tartanak nyilván.

A fertőzöttek számát tekintve Spanyolország áll legközelebb az Egyesült Államokhoz, hiszen a dél-európai országban kevés híján negyedmillió koronavírusos beteget tartanak nyilván, de az alacsonyabb halálozása arány miatt itt „csak” 25 100 halottat tartanak nyilván, miközben több mint 146 ezren már felépültek a betegségből. 

Alacsony az amerikai halálozási ráta

Egészen más sorrendet találunk, ha azt tekintjük, a regisztrált betegek hány százaléka veszítette életét. A világátlag majdnem pontosan hét százalék. Bár az abszolút számokban az Egyesült Államok messze kiemelkedik a többi ország közül, a halottak arányát tekintve a jócskán a világátlag alatt van, hiszen a megbetegedetteknek alig 5,8 százaléka halt meg. 

Az amerikai halálozási aránynál csaknem háromszor akkorát mutatnak a brit számok, hiszen ott a megbetegedettek 15,5 százaléka veszítette életét. Ennél valamivel kedvezőbben az olasz adatok, hiszen a dél-európai országban 13,6 százaléka hunyt el a betegeknek. Végül Spanyolországban majdnem pontosan minden tizedik koronavírusos halt meg, vagyis a betegek 10,2 százaléka. 

Magyarország: kevés fertőzött, magasabb halálozási arány

A magyar adatok bizonyos tekintetben sokkal jobbak, mint a világátlag, bizonyos tekintetben viszont rosszabbak. A koronavirus.gov.hu kormányzati koronavírus tájékoztató honlap mai állása szerint 2942 fertőzöttet tartanak nyilván az országban, miközben 625 ember már kigyógyult a betegségből. A halottak száma nálunk 335, ami egyben azt is jelenti, hogy a regisztrált betegek 11,4 százaléka hunyt el a betegség következtében. Vagyis nálunk csaknem kétszerese a halálozási arány az amerikainak. A magas magyar halálozási arányban minden bizonnyal szerepet játszik az, hogy Magyarországon kifejezetten keveset tesztelnek, s így jó eséllyel a ténylegesen fertőzötteknek csak nagyon kis százaléka kerül be a hivatalos statisztikákba.