Závecz: összefogással legyőzhető Budapesten ősszel a Fidesz

Závecz: összefogással legyőzhető Budapesten ősszel a Fidesz

Tarlós István főpolgármester megnyitó beszédet mond a Városi kerékpáros konferencián Budapesten, az ELTE Egyetemi Kongresszusi Központban 2019. március 21-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha májusban először az EP-választásokat rendezik meg hazánkban, azért már érzékelhető, hogy ősszel ismét az urnákhoz járulhatnak a választópolgárok, ám akkor a mindennapjaikat sokkal jobban befolyásoló önkormányzati választásokra kerül majd sor. A Népszava által megbízott ZRI Zavecz Research Intézet felméréséből kiderült, hogy a megkérdezettek – fővárosi, szavazati joggal rendelkezőket kérdeztek – 53 százaléka szeretné, ha Tarlós István nem újrázhatna, ugyanakkor csak 31 százalék gondolja úgy, hogy leváltható a főpolgármester. Viszont a teljes budapesti eredményeket figyelembe véve úgy tűnik, hogy ellentétben a májusi EP-választásokkal, ahol a teljes ellenzéki összefogás esetében is csak a vereség aránya változhat, addig az őszi önkormányzati voksolás esetében már a Fidesz legyőzését is eredményezheti mindez a felmérés szerint.

Tarlós legyőzéséhez elég nagy lélektani fordulatra lenne szükség, ugyanis a mostani előrejelzés szerint a jelenlegi főpolgármester 44 százalékos támogatottsággal bír, míg ismert kihívói közül Karácsony Gergely mögött a budapestiek 38 százaléka áll, míg Puzsér Róbertnek 5 százalékos a tábora. A párttámogatások terén az már világos, hogy Karácsony mögé az MSZP, a Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció sorakozott fel, míg az LMP és a Jobbik Puzsér Róbertet támogatja, a Momentum pedig közölte, hajlandó beállni a mögé a jelölt mögé, aki végül megnyeri az ellenzéki előválasztást.

A Závecz Intézet mérése alapján az várható, hogy az ellenzéki végső közös jelöltről döntő előválasztás második fordulójában már a budapestiek 26 százaléka biztosan, míg 22 százaléka valószínűsíthetően részt venne. Miután gyakorlatilag az összes komolyan vehető párt deklarálta, hogy kötelezőnek ismeri el magára nézve a kiválasztási folyamat végeredményét, a felmérés szerint Karácsonynak lenne nagyobb esélye Tarlóssal szemben – főleg a sok bizonytalan miatt –, míg ha Puzsér lenne a regnáló főpolgármester kihívója, akkor valamennyi ellenzéki párt hívei Tarlós maradását támogatnák.

Kamera és projektor | Magyar Hang

Amíg a politika finanszírozza a közvélemény-kutatásokat, addig a mérés nem lesz megbízható.

Amennyiben – akárcsak az EP-választáson – külön indulnak a pártok az őszi önkormányzati választáson, akkor a felmérés alapján Budapesten a Fidesz 33 százalékos összesített eredményt mutatna fel, az MSZP–DK–Párbeszéd szövetség 25 százalékot kapna, a többi kis párt pedig 1-4 százalékkal szerénykedhetne. És mindehhez jön 26 százaléknyi bizonytalan, aki nem szavaz, vagy még nem tudja, hogy melyik pártra. Viszont ha a baloldali összefogáshoz csatlakozna az LMP, akkor a Fidesz 32 százalékával szemben az összefogás négy pártja máris 33 százalékkal számolhatna – ebbe a bizonytalanok nagy része is benne lenne –, és ha ehhez a Momentum is csatlakozna, akkor az ötösfogat 36 százalékra növelhetné támogatottságát. Azaz érdemben lenne nyerési esélye.

Érdekessége

a felmérésnek, hogy a Jobbik esetleges csatlakozása a feldolgozott

adatok alapján azt eredményezhetné, hogy gyengülne az ellenzék

eredménye (34 százalék),

nőne

a Fideszé (34 százalék, míg a bizonytalanok száma elérné a 22

százalékot. A

ZRI

Zavecz Research Intézet szerint

mindez két dolgot jelenthet:

a Jobbik szavazói ez esetben nagyobb arányban voksolnának a

kormánypártra, az alapvetően balra húzó budapesti bizonytalanok

pedig visszahőkölnének egy teljesen közös listától.