Závecz: Szoros a verseny a Fidesz és az ellenzéki összefogás között

Závecz: Szoros a verseny a Fidesz és az ellenzéki összefogás között

Márki-Zay Péter a Kossuth téren (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár nemrég egy a 444 által megszellőztetett felmérés azt mutatta, hogy a Fidesz nagyon elhúzott, a Závecz friss közvélemény-kutatása szerint szoros a verseny a kormánypártok és az ellenzéki összefogás között – írta a Telex. A december elején készült felmérés szerint a felnőtt lakosság körében az összefogás 39, a Fidesz-KDNP pedig 38 százalékon áll.

A biztos szavazók körében, ahogy novemberben, úgy most is az ellenzék 49, a Fidesz 48 százalékot szerezne. A listákat nem választók viszont kevésbé tudják még, mitévők legyenek. Az ellenzékről 13, míg a Fideszről 10 százalékuk tartja úgy, hogy megnyeri majd a választást, háromnegyed részük viszont nem merné megjósolni, mi lesz az eredmény. A fideszesek 97, az ellenzékieknek pedig a 91 százaléka gondolta, hogy egy mostani választáson a nyertes oldalhoz tartoznának.

Az ellenzéki listát idén 37-41 százaléknyian támogatták a Závecz szerint, a Fideszt pedig 36-39 százaléknyian. Az intézet mérései szerint idén végig az ellenzéknél volt az előny, a legnagyobb különbséget pedig négy százalékpontosra tették.

A Demokratikus Koalíció támogatottsága a Závecz mérései alapján idén 11-13 százalék között mozgott, ezzel a Gyurcsány-párt volt a legerősebb az ellenzékiek közül. Az MSZP-t továbbra is 5-6, a Momentumot 4-6, az LMP-t 2, a Párbeszédet 1 százalék támogatta 2021-ben, a Kétfarkú Kutyapártnak a választókörűek közt két százalékot mértek, a Mi Hazánknak szintén.