Hogyan válassz megfelelő karate ruhát? (x)

Hogyan válassz megfelelő karate ruhát? (x)

A karate ruha neve tradicionálisan karate-gi. Dél-Japánban alakult ki ez a viselet, ahol a földművesek és halászok a napsütésben ezt a könnyű, kényelmes ruhaneműt hordták. Fontos volt a mozgás szabadsága és a komfortérzet, amit a könnyű anyagok, a rövidített nadrág, valamint a köntösszerű felső nyújtott.

Természetesen a mai változat némiképp különbözik ettől, a mai karate-gi-t Jigoro Kano judo mesternek köszönhetjük.

A karate ruha színe

Klasszikusan fehér színű ez a ruha, ami a tisztaságot és az eleganciát sugallja. A SamanSport.hu karate ruhái között minden karate-ághoz találsz megfelelőt. A sportág fejlődésével a ruházat is fejlődött, és egyre ellenállóbb és speciálisabb ruhákat használnak. Ezenkívül más ruha kell a küzdelemhez és más a formagyakorlatokhoz.

Vannak olyan karate-ágak, ahol a ruha színe is megváltozott, és vagy magát a konkrét sportágat jelzi, vagy pedig a viselője tudásszintjét. A kyokushinkai ruhái például erősebbek, ellenállóbbak, valamint az ujjak hossza is rövidebb, hiszen ebben a sportágban a heves harcok a jellemzőek, míg a Kempo egyes ágaiban piros vagy fekete a ruházat színe. A klasszikus karate ágazatokban viszont megmaradt a hagyományos fehér szín.

A ruha anyaga

A teljes ruházat nadrágból, kabátból és övből áll, és ezek régen erős vászonból készültek. A mai technológiák azonban már lehetővé teszik a kiváló anyagból készült ruhák gyártását, így ma már ezek pamutból vagy pamut és műszál keverékéből készülnek.

Milyen méretet válassz?

A pontos méret kiválasztásához tudnod kell a testmagasságodat. A számozás 100-210-ig terjed, így a testmagasságodnak megfelelő számot kell kiválasztanod. Lehetőség szerint a nagyobb méretet válaszd, mivel a ruha mosás közben össze fog menni, ez normális tulajdonság.

A karate ruha felpróbálása

Amikor felveszed a ruhát, akkor kényelmesnek kell érezned. Nem jó, ha feszül, mert akkor nem tudsz majd benne mozogni. Ne azt nézd, hogy mennyire vagy benne csinos, hanem azt, hogy gond nélkül meg tudod-e csinálni benne a gyakorlatokat.

A ruha mosása

Ez az egyik legfontosabb dolog a karate-gi tekintetében. Ugyanis mosás során minden ruha össze fog menni! Amikor tehát felpróbálod a ruhát, akkor számíts arra, hogy a végső méretét körülbelül 3 mosás után fogja elérni. Ekkortól azonban már nem fog változni a mérete.

A mosást maximum 40 fokon végezd akkor is, ha esetleg koszosabbnak érzed a ruhát. A karate ruha csillogó hófehér színe meg fog változni a használat és mosás során, ezt el kell fogadnod! Soha ne fehérítsd, vagy tedd főzőmosásba, mert ezzel lehet, hogy ki tudod fehéríteni, azonban a ruha élettartamát jelentősen lecsökkented.

Ha gyermeked számára vásárolsz karate-gi-t, akkor természetesen vehetsz egy kicsit nagyobb méretet, de a nadrág szárát csak 3-4 mosás után hajtsd fel. Ez a ruha sokat lesz rajtad, ezért fontos, hogy kényelmes és jó minőségű legyen. A keményebb anyagú ruháknál a kinézet is nagyon fontos, hiszen formagyakorlatokat fogsz benne végrehajtani, ezért itt mindenképpen törekedj a helyes méretre.

Címkék: karate