Vízálló-e a bőr cipő? (x)

Vízálló-e a bőr cipő? (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A bőr cipőkről elterjedt tévhit szerint azok mind vízállóak, de ez így nem egészen fedi a valóságot. A bőr pórusos szerkezete átengedi a nedvességet, tehát nem használható rá ez a jelző, mert a vízálló cipő tartós használat esetén sem ázik be.

Ilyenek a gumicsizmák, a különleges hótaposók és a speciális technológiával készített túrabakancsok, munkavédelmi cipők. A lábbelik vízállóság szerinti minősítései: kiváló, jó, mérsékelten vízálló, gyengén vízálló, nem vízálló.

Nem könnyű tehát kiérdemelni a vízálló termékkategóriát, a legtöbb hétköznapi cipőt inkább csak száraz időben ajánlatos használatba venni. Az sem mindegy, hogy a cipő melyik részére vonatkoznak az említett értékelések.

A bőr cipők karbantartása

A bőr cipők nagyon jó minőségűek, viszont rengeteg odafigyelést és törődést igényelnek. A VIBA cipő webáruháznál olyan cipőápoló szereket találhatunk, amelyek nagyon jó kvalitásúak, s melyekkel érdemes időt szánni bőr lábbelink gondozására.

A rendszeres és szakszerű gondoskodás elengedhetetlen a bőr cipők esetében, mert csak akkor tudják minőségüket hosszú távon fenntartani. Ezenkívül a tisztaság és az esztétikum is nagyon fontos, hiszen nem fogunk jó benyomást kelteni egy koszos cipővel a lábunkon.

A cipőápolást alapos tisztítással kell kezdeni, bőr esetében szárazon, egy puha kefével. Majd lanolin vagy méhviasz tartalmú krémmel kenjük be, száradást követően pedig puha ronggyal fényesíthetjük tovább.

Speciális vízálló kivitelek

Vannak bizonyos típusok, amelyeknél a gyártók speciális technológiákat alkalmaznak a vízhatlanság elérése érdekében. Ezek ellenállóak a szélsőséges időjárási viszonyokkal szemben is, feltéve, ha bizonyos időközönként újra végzünk rajtuk impregnálást.

Mivel a vízlepergető réteg egy idő után lekopik, ezért van szükség időnként az eljárás megismétlésére, nagyjából évente kétszer.

Mindig a termékekhez tartozó utasítások szerint válasszuk ki, melyik cipőnkre milyen készítményt alkalmazunk. Ha tökéletesen megtisztítottuk, és megszárítottuk a felületet, csak akkor vigyük fel az impregnáló anyagot egyenletesen, két rétegben.

Nemcsak a bőrből készült cipőket ajánlatos impregnálni, bármelyik másikat is, de a bőr esetében különösen előnyös, mivel könnyen kiszárad, és megrepedezik.

Hogyan tisztítsuk a bőr cipő belsejét?

A cipő belső részének tisztán tartása legalább annyira fontos, mint a külseje. Ha nem viseljük, tartsuk napfénytől védett és jól szellőző helyen. A legjobb, ha legalább két pár bőr cipőnk van egy-egy szezonra és naponta cserélgetjük ezeket. Így több idejük marad az alapos kiszellőzésre.

A bőr könnyedén magába szívja a nedvességet, beleértve az izzadságot is. Speciális szerekkel, dezodorokkal frissíthetjük fel cipőink belsejét, és tanácsos 100%-ban pamut zoknit hordani.

Ha véletlenül nedvesség érte a lábbelit, mindig hagyjunk neki időt a száradásra, addig ne vegyük fel újra, míg teljesen meg nem száradt. Ezeket a szabályokat betartva elkerülhetjük a kellemetlen szagokat és a lábfertőzéseket is.