Jámbor András is befutott

Jámbor András is befutott

Jámbor András

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy meccs volt a főváros VIII. és IX. kerületét jelentő választókörzetben az ellenzéki előválasztáson, végül az ex-újságíró Jámbor András tudott győzni. Majdnem 9000-en szavaztak.

A Mércét is alapító, illetve a Fővárosi Önkormányzatnál dolgozó Jámbor András 3626 szavazattal magabiztosan nyert a pesti választókerületben, arányokra lefordítva ez 41,6 százalékot jelent. A baloldali Szikra Mozgalom jelöltje volt hivatalosan, de támogatta az MSZP–Párbeszéd szövetség is.

A második helyre is egy civil futott be, mégpedig Csordás Anett. Ő azért is lehet ismerős a választóknak, mert oroszlánrésze volt abban, hogy 2018-ban a kormány emelte az otthonápolási díjat. A józsefvárosi polgármester, Pikó András által alapított C8 jelölte, de beállt mögé a Momentum, a Márki-Zay-Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom és az Új Világ Néppárt is. Csordás Anett azért jócskán lemaradva 2220 voksot kapott, ez 25,5 százalékot jelent.

Csak ezután jöttek a pártos jelöltek. A Demokratikus Koalíció színeiben induló – egykori televíziós riporter – Manhalter Dániel lett a harmadik 2056 szavazattal, míg Demeter Márta a negyedik bőven lemaradva, 815 szavazattal. Esetében az az érdekes, hogy bár az LMP tagja és a zöldpárt frakciójában ül jelenleg a parlamentben, már előre jelezte, hogy ha sikerül újráznia, a Jobbik képviselőcsoportját akarja erősíteni. Ezek után nem is lehet meglepő, hogy az LMP nem támogatta.

A VIII-IX. kerület a miniszterelnök-jelöltek esetében Karácsony Gergely győzelmét hozta, a főpolgármester 3528 szavazatot szerzett. Érezhetően lemaradva, Dobrev Klára lett a második 2272 vokssal, míg szorosan mögötte végzett Márki-Zay Péter 2147 támogatóval.

Magyar Hangon percről percre követheti az előválasztási eredményeket.