3,9 milliárd eurós hitelkérelmet nyújt be Magyarország az Európai Bizottságnak

3,9 milliárd eurós hitelkérelmet nyújt be Magyarország az Európai Bizottságnak

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. (Fotó:Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország 3,9 milliárd eurós hitelkérelmet nyújt be az Európai Bizottsághoz a helyreállítási alap (RRF) hitelrészéből, a dokumentumokat csütörtökön, határidőre eljuttatják az Európai Bizottsághoz – jelentette be Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. A Portfolio beszámolója szerint ez alapvetően az eddigiekhez hasonlóan is a RePowerEU fejezethez kötődik, az energetikai infrastruktúra, az energiahatékonyság, illetve a zöldátállás témakörében lévő projekteket érinti. A politikus szerint a bizottság értékelésétől függ, hogy mikor történhetnek meg az első utalások, valamint szerinte nem egyértelmű, hogy a szupermérföldkövek teljesítése a hitel lehívásának is feltétele lenne, ami még vitás pont lehet Brüsszellel.

A cikk felidézi, hogy Magyarország eredetileg 9,7 milliárd eurós RRF hitelkeretre volt jogosult, de az idén március végi határidőig a kormány azt jelezte a bizottság felé, hogy ebből csak 6,6 milliárdot tervez lehívni, majd a július végén társadalmi egyeztetésre kitett verzióban ehhez képest már csak 4,8 milliárd eurós hitelfelvételi terv, illetve a 700 millió eurónyi REPowerEU támogatás szerepelt. Most ez a 4,8 milliárd eurós hitelrész csökkent tovább a bejelentés szerint 3,9 milliárd euróra. Emögött információik szerint az áll, hogy a 14 tervezett beruházásból egy nagyobbat lehúzott a listáról a kormány.

 

Címkék: Navracsics Tibor