444.hu: Jogi útra tereli menesztését a Brüsszeli Állandó Képviselet korábbi nagykövete

444.hu: Jogi útra tereli menesztését a Brüsszeli Állandó Képviselet korábbi nagykövete

Az Európai Unió (EU) csillagos kék zászlaját és Magyarország nemzeti lobogóját lengeti a szél a Ludwig Múzeumnak is otthont adó Müpa Budapest épülete előtt a főváros IX. kerületében.
(Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba )

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kirúgásoamat métlánytalan, jogellenes és indokolatlan eljárásnak tartom, és meg fogom támadni a rendelkezésemre álló minden jogi eszközzel – nyilatkozta a 444.hu-nak Baranyai Gábor, a Brüsszeli Állandó Képviselet korábbi Coreper I. nagykövete, akit a magyar kormány azonnali hatállyal elbocsátott csütörtöki brüsszeli EU-csúcs alatt.

A kirúgásról elsőként a Politico című brüsszeli lap számolt be, mint megírták, Baranyai Gábor alig néhány órát kapott csütörtök este, hogy az irodáját kiürítse és végleg távozzon a magyar követségről. Mivel hozzá tartoztak az energetikai kérdések is, felmerült, hogy az éppen zajló csúcstalálkozóval lehet összefüggésben a felmentése. A 444 brüsszeli forrásaira hivatkozva ugyanakkor azt írta, hogy ez a feltételezés téves volt, hiszen a 2020 óta Brüsszelben dolgozó nagykövetet már több mint egy hete rá akarta venni a távozásra a külképviseletért felelős Igazságügyi Minisztérium. Közös megegyezéssel távozott volna a forgatókönyv szerint, de Baranyai Gábor ezt nem fogadta el.

Mivel szakmai munkáját nem érte kritika, ezért a kint dolgozó magyarok arra gondoltak, hogy a diplomatát azért akarja távozásra bírni a kormányzat, mert úgy vélték Budapesten, hogy túlságosan kötődött Stelbaczky Tiborhoz. Stelbaczky 2020-ban vette át a brüsszeli magyar követség vezetését, ő volt a Coreper II. nagykövet, ami az első számú pozíció a tagállamok nagykövetségein – mögöttük van a Coreper I., aki a második ember. Stelbaczky idén júniusban lemondott a posztjáról, feltételezések szerint azért, mert túlzásnak érezte a kormány konfrontatív EU-politikáját. A lap forrásai szerint ez árnyat vetett Baranyai Gábor megítélésre is, „mert őt Stelbaczky hívta a képviseletre, régóta ismerték egymást, együtt dolgoztak 2010-14-ben a Külügyminisztériumban, csak akkor még Gábor volt a Tibor főnöke”.

A 444 úgy tudja, Baranyai eltávolítása téma volt a múlt héten a parlament EU-ügyekért felelős bizottságában és a külügyi bizottságban is, ahol még mint „közös megegyezés” került terítékre az ügy. Ezek ugyan zárt ülések voltak, de annyit megtudtak, hogy már a lehetséges utódját is megnevezték Bóka János, Orbán Viktor EU-ügyi tanácsadója személyében. Gurmai Zita szocialista képviselő a külügyi bizottság zárt ülése után írásbeli kérdéssel fordult a brüsszeli magyar követséget felügyelő Varga Judit igazságügyi miniszterhez, amelyben Stelbaczky távozásának okára kérdezett rá, de Baranyaiéra is. Varga Judit az írásbeli kérdésre még nem válaszolt.

A hírportál arról is beszámolt, hogy Baranyai menesztése mögött Várhelyi Olivér, jelenlegi bővítésért felelős uniós biztos, a külképviselet korábbi Corper II. követe áll. Információk szerint Várhelyi Olivér valójában Molnár Katalint szemelte ki a posztra, aki korábban a brüsszeli magyar követség jogi szolgálatát vezette.

A lap úgy értesült, hogy Baranyai Gábort szokatlan módon nemcsak diplomáciai tisztségéből, hanem köztisztviselői státusából is azonnal felmentették, indoklás nélkül.