A magyar kormány áll a gazdáknak járó kompenzáció útjában

A magyar kormány áll a gazdáknak járó kompenzáció útjában

Tüntetnek a gazdák Brüsszelben (Fotó: Magyar Hang/Arató László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kétszáz gazdálkodó tüntetett Brüsszelben, akiknek megígérte az Európai Bizottság, hogy az ukrán gabonadömping miatti károk mérséklésére szolgáló keretet két és félszeresére emeli. A kifizetés útjában azonban éppen a magyar kormány áll.

Komoly sikert értek el a közép-kelet-európai termelők Brüsszelben kedden. A gazdálkodók az Európai Bizottság előtt demonstráltak és találkoztak a mezőgazdasági biztossal is. A magyar, cseh, lengyel, román és szlovák gazdák azért tüntettek, mert elégedetlenek az Ukrajnából vámmentesen behozható mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos szabályokkal. A háború sújtotta ukrán agrárium tavaly csak nagyon korlátozottan volt képes arra, hogy tengeren szállítsa el a termékeit főként Afrikába, Dél-Amerikába, holott békeidőben 90 százalékban így fuvarozták az árut. Ráadásul az oroszok célzottan bombázták a mezőgazdasági területeket, létesítményeket, gépeket. Az Európai Unió szárazföldi szállítási útvonalakat szervezett, így nagy mennyiségű termék hagyhatta el Ukrajnát – amely azonban a szomszédos országokban ragadt. Ez nagy feszültséget okozott, a tárolók megteltek, a saját terméknek nem maradt hely, az ukrán áru pedig megjelent a piacokon és lenyomta az árat. Több ország, közöttük Magyarország erre reagálva megtiltotta az ukrán áru behozatalát, ami viszont szembemegy az EU és Ukrajna közötti vámszabadkereskedelmi megállapodással.

Az Agrárkamara becslései szerint mindez Magyarországon azt jelentette, hogy a termelők az olcsóbban előállítható és értékesíthető ukrán gabona miatt 20-25 százalékos bevételkiesést szenvedtek el, ami körülbelül 100 milliárd forintos kárt jelent.

Az Európai Bizottság ebben a helyzetben azt javasolta, hogy az öt leginkább érintett országban (Magyarország, Bulgária, Románia, Szlovákia és Lengyelország) átmenetileg csak tranzitként jelenhessen meg az ukrán búza, kukorica, repcemag és napraforgómag, amely így sem a raktárakat nem terheli, sem forgalomba nem kerülhetnek. Az intézkedésről április végén egyeztek meg az érintettek azzal, hogy június 5-ig tartják fenn a korlátozásokat, illetve szükség esetén ez meghosszabbítható. Azért irányadó ez a dátum, mert ekkor jár le az egy éves szabadkereskedelmi megállapodás az ukránokkal, közben azonban az EU már döntött arról, hogy ezt újabb egy évvel meghosszabbítja. Az alku része volt az is, hogy a termelők 100 millió eurós kompenzációt kapnak, de ehhez az kell, hogy a korlátozó intézkedéseket vonják vissza a tagállamok.

A kétszáz fős nemzetközi tüntető-társaság az érintett országok legnagyobb gazdaszervezeteit képviselte. Egyrészt azt követelték, hogy június 5-e után is csak átmenő forgalomként jelenhessenek meg az ukrán termékek ezekben az országokban, illetve azt, hogy terjesszék ki mindezt a csirkehúsra, a tojásra, a mézre, zöldségre, gyümölcsre, illetve az olajos növényből készült olajra is. A demonstráción felszólaló gazdák egyöntetűen azt mondták, hogy ilyen körülmények között nem éri meg termelni, veszélybe kerül a megélhetésük, de a fogyasztók is hátrányt szenvednek. Sokan beszéltek arról, hogy az uniós gazdákra sokkal szigorúbb növény- és állategészségügyi előírások vonatkoznak, az Ukrajnában előállított termékekben pedig többször találtak az egészségre a megengedettnél nagyobb szintben károk anyagokat, anyagmaradványokat.

A gazdálkodók képviselői kedden délután tárgyaltak Janusz Wojciechowskival, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosával. A Magyar Hang brüsszeli tudósítója Luzsi Józseftől, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vidékfejlesztésért felelős alelnökétől úgy értesült, hogy a megbeszélések sikeresek voltak, a biztos ugyanis ígéretet tett arra, hogy az ukrán termények importtilalmát az érintett öt országban az év végéig meghosszabbítják. Ezen túlmenően arra is lehetőséget lát Janusz Wojciechowski, hogy a 100 millió eurós kompenzációs keretet 250 millió euróra emeljék.

Van azonban egy komoly probléma, amire most fény derült. Ahogy említettük, az Európai Bizottság és az érintett tagállamok közötti megegyezés része volt a behozatali tilalmakra vonatkozó rendelkezések visszavonása. Ennek azonban a magyar kormány a mai napig nem tett eleget. Az Európai Bizottság szóvivője, Miriam Garcia Ferrer elmondta, hogy enélkül nem lehet tovább lépni, vagyis nem lesz döntés a kompenzációs keret szétosztásáról. Sem a 100 millió, sem pedig a 250 millió euróról.