Kitiltják az EU területéről a kényszermunkával előállított termékeket

Kitiltják az EU területéről a kényszermunkával előállított termékeket

Uniós zászlók (Forrás: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elsöprő többséggel fogadták el az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a jogszabályt, amellyel betiltják az Európai Unió területén a kényszermunkával előállított termékek értékesítését, behozatalát és kivitelét. A tervezetre 555 képviselő mondott igent, 6 nemet, míg 45-en tartózkodtak.

Az MTI által szemlézett hír szerint a jövőben a tagállami hatóságok, valamint az Európai Bizottság vizsgálhatják majd a gyanús árukat, ellátási láncokat és gyártókat. Ha egy termékről bebizonyosodik, hogy kényszermunka alkalmazásával készült, akkor többé nem lehet az uniós piacon – ideértve az internetet is – értékesíteni. A hasonló szállítmányokat a jövőben az EU határainál feltartóztatják majd.

Leszögezték, a vizsgálatok lefolytatására irányuló döntésnek tényszerű és ellenőrizhető információkon kell nyugodnia. Figyelembe vesznek majd számos kockázati tényezőt, többek közt az államilag elrendelt kényszermunka elterjedtségét bizonyos gazdasági ágazatokban és földrajzi területeken.

Az előírásoknak nem megfelelő vállalatokat pénzbírsággal sújthatják. A szóban forgó termékek akkor kerülhetnek vissza az EU egységes piacára, ha az érintett vállalat megszünteti a kényszermunkát a teljes ellátási láncban.

A rendeletet még az Európai Unió Tanácsának is el kell fogadnia hivatalosan. Kihirdetését követően az uniós országoknak három éven belül kell megkezdeniük az alkalmazását.