Macron „tisztességtelennek” nevezte Orbán Viktort

Macron „tisztességtelennek” nevezte Orbán Viktort

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Emmanuel Macron francia elnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt párizsi munkavacsorájuk előtt az Elysée Palotában 2023. december 7-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Meghallgattuk Orbán Viktort, tiszteletben tartottuk Magyarország álláspontját ezen az ülésen. Ez a tisztelet azonban felelősséggel jár, ezért azt várom el Orbán Viktortól, hogy a következő hónapokban (...) vegye komolyan a feladatát, viselkedjen európai módon – többek közt erről beszélt Emmanuel Macron francia elnök egy pénteki sajtótájékoztatón az EU-csúcsot értékelve, amiről a hvg.hu számolt be. 

A politikus leszögezte, ha Ukrajna nem teljesíti az Európai Bizottság által megszabott feltételeket, nyilvánvalóan nem fognak megkezdődni a tárgyalások. Azzal kapcsolatban is elmondta a véleményét, hogy a magyar kormányfő megvétózta az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós uniós segélyt. Ekkor „tisztességtelennek” nevezte Orbán Viktort, mivel az a teljes módosításra mondott nemet, ami azt jelenti, hogy több más közös európai uniós cél finanszírozását is megakadályozta. 

Olaf Scholz német kancellár is tartott sajtótájékoztatót a csúcs végén, ahol „történelminek” nevezte a találkozót, amelyen eldőlt, megindítják Moldávia és Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásait. Leszögezte azt is, „készek vagyunk addig támogatni Ukrajnát, ameddig csak szükséges”. A kancellár azzal kapcsolatban is több kérdést kapott, hogy hogyan is történt Orbán Viktor kivonulása az ülésről, amely lehetővé tette, hogy a többi tagállam megszavazza az ukrán csatlakozási tárgyalások elindítását. – Megkértem a magyar miniszterelnököt, hogy ne akadályozza a folyamat továbbhaladását és ő ezt elfogadta – mondta.

Arról, hogy maga Orbán Viktor hogyan értékelt az uniós csúcson történteket, itt írtunk

Címkék: Emmanuel Macron