Orbán megvétózta az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós uniós támogatást

Orbán megvétózta az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós uniós támogatást

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j4), valamint Nikolai Denkov bolgár miniszterelnök (j5), Karl Nehammer osztrák kancellár (j2) és Robert Golob szlovén miniszterelnök (j) az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozásán Brüsszelben 2023. december 14-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Az éjjeli műszak összefoglalója: vétó az extra pénzre Ukrajnának és a hétéves uniós költségvetés felülvizsgálatára. Jövőre visszatérünk ezekre az ügyekre az Európai Tanácsban, ha rendesen elő lesznek készítve” – írta ki az X-re (korábbi nevén Twitter) Orbán Viktor, miután pénteken nagyjából hajnali fél 3 körül véget ért az uniós állam- és kormányfők decemberi csúcstalálkozójának első napi ülése.

Nem maradt tehát Orbán-vétó nélkül a kétnapos EU-csúcs: míg a várakozások ellenére az Ukrajna EU-s csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről szóló döntést nem vétózta meg a magyar miniszterelnök, hanem inkább kisétált az ülésteremből, amikor erről szavaztak, a háború sújtotta Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi támogatást viszont blokkolta. Mint ismert, az Európai Bizottság még nyáron javasolta, hogy a 2021-2027-es időszakra szánt költségvetési keretet növeljék meg 66 milliárd euró többletbefizetéssel, és ebből 17 milliárd euróval, valamint 33 milliárd eurónyi hitellel folytassák Ukrajna támogatását. Ezt a pénzt sokallta Orbán, pedig korábban még arról beszélt, hogy nem is létezik olyan, hogy vétó, ezt a kifejezést – nem is ismeri az unió alapszerződése. Az uniós testület ugyanakkor elfogadta az Oroszország elleni 12. szankciós csomagot. 

Mindezek után az uniós vezetők közölték, hogy az Ukrajnának nyújtandó támogatásról szóló tárgyalások jövő év elején folytatódnak. „Még van egy kis időnk, Ukrajna nem fogy ki a pénzből a következő hetekben” – közölte Mark Rutte holland miniszterelnök. A BBC szerint Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is azt mondta, januárban térnek vissza a segélyt érintő tárgyalásokra. Az uniós csúcs második napján a migrációval és a külügyekkel, főleg az izraeli-gázai helyzettel folytatják az ülést.