Orbán Viktor egy francia lapnak: mi európaiak nem vagyunk hajlandók teljes jogú tagként elfogadni Ukrajnát

Orbán Viktor egy francia lapnak: mi európaiak nem vagyunk hajlandók teljes jogú tagként elfogadni Ukrajnát

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Emmanuel Macron francia elnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt párizsi munkavacsorájuk előtt az Elysée Palotában 2023. december 7-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Nem járulok hozzá olyan döntéshez, ami rossz Magyarországnak. Az a felfogásom Európáról, hogy amíg nem ért egyet mindenki, addig nincs döntés. Ukrajna nehéz helyzetben van az orosz invázió miatt, ezért úgy döntöttünk, támogatjuk – mondta Orbán Viktor a Le Point francia lapnak adott interjújában, amelyet a Népszava és a Mandiner is szemlézett. Mint a miniszterelnök hozzátette, azt támogatja, hogy az Európai Tanács „jó jelzéseket küldjön Ukrajnának”, de „vannak azonban más típusú jelzések is, amelyeket az Európai Unióhoz való csatlakozási tárgyalások megkezdésén kívül is el kell küldeni. Ezt nem kellene tennünk.” Hozzátette, technikailag nem is vétóról van szó, „mondjuk inkább, hogy nem járulunk hozzá”.

A Népszava szerint érdekes az interjúban megfigyelni, hogy Orbán Viktor már nem a „mi magyarok” fordulatot használta, hanem a „mi európaiakat”, tehát ő már egész Európa nevében beszél. Mint fogalmazott, „mi európaiak nem vagyunk hajlandók teljes jogú tagként elfogadni” Ukrajnát. Szerinte nem igaz az az Európai Bizottság jelentésében megfogalmazott állítás, amely szerint a csatlakozási tárgyalások feltételeként megfogalmazott hét előfeltételből már négy teljesült. „Ukrajna köztudottan a világ egyik legkorruptabb országa” – tette hozzá. Hangsúlyozta, nem tudja, a francia közvélemény foglalkozik-e azzal, gazdaságilag mit jelentene Ukrajna csatlakozása, mert Franciaországnak például évente 3,5 milliárd euróval többet kellene befizetnie a közös költségvetésbe. Orbán Viktor ehelyett stratégiai partnerséget javasol Ukrajnával, melynek keretében különböző, a mezőgazdaságról, vámokról és biztonságról szóló szerződést lehet tető alá hozni Kijevvel.

Az interjú előzménye, hogy Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este munkavacsorán fogadta Orbán Viktort az Élysée-palotában. A találkozóra azután került sor, hogy a magyar kormányfő december 4-én levélben javasolta, töröljék a jövő heti brüsszeli csúcstalálkozó napirendjéről Ukrajna EU-csatlakozásának témáját. „Felkészülés az EU-csúcsra Macron elnökkel Párizsban” – erről posztolt is Orbán a Facebookon még csütörtökön, de péntek délelőtt még nem lehetett tudni, mi volt a munkavacsora napirendje, miről beszélt a két vezető és változott-e Orbán Viktor korábbi álláspontja Ukrajna EU-tagságáról.

159900