Politico: 10 milliárd eurós uniós támogatás válik elérhetővé Magyarországnak

Politico: 10 milliárd eurós uniós támogatás válik elérhetővé Magyarországnak

Pénz. Képünk csak illusztráció. Fotó: Unsplash/Robert Anasch

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korrupció és a jogállamiság miatt befagyasztott 10 milliárd eurós uniós támogatás odaítéléséről dönthetnek keddi ülésükön az uniós biztosok – értesült a Politico. 

A döntés a Politico szerint több uniós vezetőnek is kínos lehet, hiszen így például a francia elnöknek Emmanuel Macronnak és a német kancellárnak, Olaf Scholznak is el kell magyaráznia a választóknak, hogy miért finanszíroznak egy olyan kormányt, amely sokszor Oroszországot támogatja az uniós vitákban. Valmint Ursula von der Leyennek is, akit épp plakátokon támad a magyar kormány.

Az uniós pénzek befagyasztása „valójában sokkal hatékonyabb volt, mint amire számítottunk” – állította a Bizottság egyik tisztviselője a Politicónak. „Folytathatnánk a támogatások befagyasztását, de akkor épp a jogállamiságot csorbítanánk” – mondta egy másik. „Ha a Bizottság nem ad zöld utat a pénzeknek, Magyarország perelhet, és valószínűleg meg is nyerné” – hangsúlyozta egy magas rangú diplomata a lapnak, amely azonban azt is hozzátette, hogy nem mindenki ért egyet ezekkel az érvekkel Brüsszelben.

A lépésre azután kerülhetett sor, hogy az Európai Bizottság szerint múlt csütörtökön a magyar kormány elküldte arra a két kérdésre a választ, amelyeket még november 1-jén tett fel a brüsszeli testület az igazságügyi reformmal kapcsolatban. Ezt azt jelenti, hogy – amennyiben nincs több kérdése a Bizottságnak – kilenc napon belül kell véglegesíteniük a csomag értékelését. Amennyiben ez pozitív lesz, akkor Magyarország számára 10 milliárd euró felhasználására nyílik lehetőségét a hétéves költségvetés összesen közel 22 milliárdos keretéből. Ugyanakkor ez a lépés semmiyen módon nem érinti a más eljárások miatt zárolt, összesen körülbelül 22 milliárd eurós összeget. Ezek feltétele nagyrészt a korrupció elleni hatékonyabb fellépés – olvasható a Hvg.hu szemléjében.

A Népszava még december 1-jén írta meg, hogy Magyarország hamarosan teljesítheti az igazságügyi reformot, ami 10 milliárd euró zárolt támogatást szabadíthat fel. Ha nagyon siet az Orbán-kormány, még az idén megnyílhat az uniós pénzcsap Magyarország számára. A lap hozzátette: a megegyezés után kezdődhet a Brüsszelbe már kiküldött számlák megtérítése a felzárkóztatási (kohéziós) alapokból, amelyek összege jelenleg 500 millió euró. Hangsúlyozták: a 10 milliárd euró támogatás hét évre szól, nem egyszerre és azonnal lehívható támogatás.