Újabb koronavírus elleni vakcinát engedélyeztek az EU-ban

Újabb koronavírus elleni vakcinát engedélyeztek az EU-ban

Egy texasi önkéntest oltanak a Novavax
vakcinájával a fázis–3-as vizsgálatban (Fotó: Matt Feldman/Novavax)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság hétfőn feltételes forgalomba hozatali engedélyt adott a Novavax amerikai biotechnológiai vállalat által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagának; ez a SARS-Cov-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni ötödik vakcina, amelynek tömeges alkalmazása megkezdődhet az Európai Unióban.

A Novavax NVX-CoV2373 kódjelű, Nuvaxovid névre keresztelt vakcinája feltételes alkalmazásához a pozitív ajánlást hétfőn adta meg az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA), véleménye szerint ugyanis az oltóanyag hatékony az új típusú koronavírus ellen.

Az amerikai gyógyszergyár oltóanyaga az ötödik olyan vakcina, amely elérhetővé válik az Európai Unió 27 tagállamában a Pfizer/BioNTech, a Moderna, a Janssen és az AstraZeneca vakcinái után.

Alapos értékelést követően az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) hétfőn jelentette be, hogy arra a következtetésre jutott, hogy a vakcinára vonatkozó adatok megbízhatóak, és megfelelnek a hatásosságra, a biztonságra és a minőségre vonatkozó uniós kritériumoknak. A vizsgálatok eredményei a Nuvaxovid vakcina 90 százalékos hatásosságát mutatták. Közölték azt is, hogy a SARS-CoV-2 eredeti törzse és néhány variánsa, például az alfa és a béta ellen az oltóanyag szintén hatékony. Jelenleg azonban korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre a vakcina hatásosságáról más vírusváltozatok, köztük az omikron esetében.

A Nuvaxovid esetében a megfigyelt mellékhatások általában enyhék vagy közepesen súlyosak, és az oltást követő néhány napon belül megszűnnek. Érzékenység, vagy fájdalom jelentkezhet az injekció beadásának helyén, fáradtság, izomfájdalom, fejfájás, általános rosszullét, ízületi fájdalom, hányinger vagy hányás fordulhat elő. Az oltóanyagban ártalmatlanított adenovírussal juttatják be a koronavírusra jellemző tüskefehérjét a szervezetbe. Az immunrendszer ezt követően idegen anyagként kezeli ezt a fehérjét, és természetes védekezésként antitesteket és a fehérvérsejtek csoportjához tartozó T-sejteket termel ellene. A vakcinában található adenovírus nem képes szaporodni, és nem okoz betegséget. A Nuvaxovidot két injekcióban adják be, általában a felkar izomzatába, 3 hét különbséggel.

Az Európai Bizottság augusztus elején hagyta jóvá az amerikai Novavax gyógyszercéggel kötött előzetes megállapodást 200 millió adag, koronavírus elleni vakcina vásárlásáról. Ennek értelmében az európai uniós tagországok kétszer 100 millió dózist vehetnek az oltóanyagból 2023-ig.