Két órára leállt a győri Audi-gyár délelőtt

Két órára leállt a győri Audi-gyár délelőtt

Az Audi Hungária Független Szakszervezet Sztrájkbizottságának felhívására dolgozók kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak a sikertelen bértárgyalások miatt a győri Audi Hungaria Zrt. gyárudvarán 2019. január 18-án (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Négyezer dolgozó, a Népszava információi szerint a délelőttre beosztott valamennyi munkavállaló részt vett a győri Audi-gyárban szervezett pénteki figyelmeztetősztrájkban. A péntek delelőtti kétórás munkabeszüntetést az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) hirdették meg, miután szeptember óta nem sikerült megállapodni a 2019-es bérekről. A sztrájk végén, 11 órákor a dolgozók mindegyike felvette a munkát – tudatta a távirati irodával Szimacsek Tibor, a 7300 tagú AHFSZ elnökségi tagja.

Az Audi Hungaria Zrt. közölte: a munkabeszüntetés termelési kiesést okozott, ez azonban a vevők ellátására nincs hatással. A tárgyalásokat már a hétvégén folytatják és arra törekednek, hogy mindenki számára elfogadható megállapodás szülessen a bérekről. Az Audi egyébként két év alatt húsz százalékos béremelést javasolt, szerdán pedig új tartalmi elemekkel kiegészített ajánlatot adott át az érdekképviseletnek, amely azt nem fogadta el.

Az érdekképviselet követelései tartalmazzák, hogy a bérmegállapodást egy évre rögzítsék, úgy, hogy az alapbéremelést kombinált béremelés alkalmazásával 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeljék meg. Ezen felül az alapbérbe a mozgóbér négy százalékát építsék be, kapjon minden munkavállaló egy hónapban egy teljes szabad hétvégét, a gyermekek és az életkor után járó szabadságokkal pedig a munkavállaló rendelkezhessen. A választható béren kívüli juttatás keretösszegét a jelenlegi 620 ezer forintról 787 ezer forintra növeljék, fejlesszék tovább a lojalitás bónuszt és vezessék be a jubileumi bónuszt.