Döntött a Kúria, Budapestnek idén összesen 58 milliárd szolidaritási adót kell fizetnie

Döntött a Kúria, Budapestnek idén összesen 58 milliárd szolidaritási adót kell fizetnie

Varga Mihály (Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Döntött a Kúria: Karácsony Gergely nem kap mentességet a szolidaritási adó megfizetése alól” – írta közösségi oldalán Varga Mihály. A pénzügyminiszter emlékeztetett, hogy a Fővárosi Ítélőtábla által megítélt azonnali jogvédelem már október 17-én lejárt, de a Kúria most hatályon kívül helyezte az Ítélőtábla határozatát.

– Karácsony Gergelyt tehát a bírósági végzés szerint ideiglenesen sem illeti meg védelem az adófizetés alól, be kell tartania a törvényeket, és meg kell fizetnie a szegényebb településeket segítő szolidaritási hozzájárulást – írta a pénzügyminiszter. A kormány által jelentősen megemelt, és jövőre még tovább növelt adót persze nem a főpolgármesternek, hanem Budapestnek kell megfizetnie. Emiatt, ahogy arra a városvezetők rendszeresen felhívják a figyelmet, a fővárosnak többet kell befizetnie az államkasszába, mint amennyit onnan különböző jogcímeken kap.

Budapestre 2023-ban 58 milliárd forint szolidaritási adó hárul, ebből Karácsony Gergely főpolgármester csak 33 milliárdot tartott jogosnak. A Kúria viszont teljes egészében elfogadta a Magyar Államkincstár fellebbezésében leírt indokokat, azaz, hogy a kincstár idáig is jogszerűen szedte be a főváros adótartozását. Az ügyben a legutóbbi fejlemény az volt, hogy a Magyar Államkincstár december elején 3,8 milliárd forintot emelt le a főváros számlájáról. Korábban, még novemberben 5,6 milliárd forinttal csapolták meg Budapest pénzét, ami miatt akkor Karácsony Gergely Varga Mihály lemondását követelte, és egyszerű lopásnak minősítette az eljárást.