Egyetlen Richter-részvény sem maradt az államnál

Egyetlen Richter-részvény sem maradt az államnál

A Semmelweis Egyetem (SE) Elméleti Orvostudományi Központja (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Befejeződött a Magyar Állam tulajdonában álló 9 777 658 darab Richter-törzsrészvénynek a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány tulajdonába adását szolgáló részvénytranszfer 2021. augusztus 9-én – közölte a Richter Gedeon Nyrt. a tőzsde honlapján szerdán a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. tájékoztatása alapján.

A tranzakció eredményeként a Richter Gedeon Nyrt.-ben az MNV Zrt. által képviselt Magyar Állam befolyása (szavazati joga, illetve tulajdoni hányada) 5,25 százalékról nulla százalékra csökkent. Egyidejűleg a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány befolyása a Richter Gedeon Nyrt.-ben 5,25 százalékra nőtt - közölték.

Az MNV Zrt. 2020-ban 10-10 százaléknyi Richter-részvényt ruházott át a Tihanyi Alapítványra és a Maecenas Universitas Corvini Alapítványra. A gyógyszeripari vállalat legutóbbi gyorsjelentése szerint a részvények 34,06 százaléka belföldi tulajdonosoké, 65,53 százaléka van külföldi tulajdonban.

A kormánytöbbség még áprilisban szavazta meg a parlamentben a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló sarkalatos törvényt, melynek értelmében államiból alapítványi fenntartásba került számos felsőoktatási intézmény, és alig maradt állami fenntartású egyetem. Így került a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítványhoz a Semmelweis Egyetem működtetése és ingatlanvagyona és a most átadott Richter-részvénypakett.

Az alapítvány kuratóriumi elnöke Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója. A kuratórium tagja még Dr. Bedros Jonathán Róbert (ő az állami alapító részéről jelölt kuratóriumi tag), Dr. Gloviczki Péter érsebész professzor, Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora és Dr. Szócska Miklós, az SE dékánja.

Ezek az alapítványok kétharmados parlamenti védelemmel vannak ellátva, a kuratórium a felügyelete alá vonhatja a vagyontárgyakat, el is adhatja azokat, az államnak pedig csak visszavásárlási lehetősége van. Az ellenzéki pártok szerint ez a vagyonmentés egyik formája, az Orbán-kormány így készül az esetleges 2022-es választási vereségre.