Hibás az adóvisszatérítési nyilatkozat

Hibás az adóvisszatérítési nyilatkozat

Forrás: NAV

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hibás a gyerekesek adó-visszatérítési nyilatkozata, a VISSZADO nyomtatvány – hívta fel a figyelmet a 24.hu. Angyal József adószakértő szerint tartalmaz egy félreérthető mondatot, és már akadt is, akit ez a mondat elbizonytalanított.

Az szja-visszatérítési nyomtatvány második oldalán, az utolsó sorban ez a mondat szerepel: A kedvezményezett eltartottak után családi kedvezményre jogosult házastárs (bejegyzett élettárs) adatai – ez pedig meg is zavart egy a portálnál jelentkező anyát.

Ez azért félrevezetően leszűkítő, mert a bejegyzett élettársak a vonatkozó törvény szerint azonos nemű párok lehetnek csak. Vagyis a nyilatkozat utolsó mondata alapján csak a házastárs, illetve az azonos nemű pár (bejegyzett élettárs) adatait lehet megadni, mint családi kedvezményre (és szja-visszatérítésre) jogosult személy. Az élettársi kapcsolatban élő különnemű szülők, társak itt teljesen kimaradtak – írja a portál.

Az élettársak az élettársi nyilatkozatok nyilvántartásába vetethetik fel magukat, viszont a rendelet értelmében ez nem kötelező a visszatérítéshez.

Az anyát is megzavaró félreérthetőség miatt mondja Angyal József, hogy sürgősen korrigálni kell a nyilatkozat ezen mondatát. A kormányrendelet egyébként úgy fogalmaz, hogy a nyilatkozatban „annak a magánszemélynek a nevét, adóazonosító jelét kell feltüntetni, aki ugyanarra a kedvezményezett eltartottra tekintettel jogosult családi kedvezményre.” Ebbe belefér az anya élettársa, gyermeke apja.

Az adószakértő javaslata a korrekcióra: „A kedvezményezett eltartottak után családi kedvezményre jogosult másik személy adatai.” A másik személy lehet a másik szülő, vagy az élettársak  nyilvántartásában 1 évnél régebben szereplő személy, vagy közös gyermek esetén az élettárs, illetve az elvált szülő, 50–50 százalékos családipótlék-folyósítással – tette hozzá.

Megjelenése után, két nap alatt már több mint húszezren töltötték ki azt a nyilatkozatot, amelyen az adó-visszatérítés február 15-i kiutalásához megküldhetik adataikat a gyermeket nevelő adófizetők – közölte Tállai András. A Magyar Nemzet szerdai számában megjelent interjúban a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: az érintettek ezen a dokumentumon megadhatják az adóhivatalnak, hogy milyen bankszámlaszámra vagy postai címre kérik az adó-visszatérítést. Erre azért van szükség, mert a hivatal nem ismerheti minden érintettnek az utaláshoz szükséges adatát.