Indul a közös uniós gázbeszerzés, amit Orbánék nagyon nem akartak

Indul a közös uniós gázbeszerzés, amit Orbánék nagyon nem akartak

A Höegh Esperanza tartályhajó Németország első cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmas termináljának átadási ünnepségén a wilhelmshaveni kikötőben 2022. december 17-én (Fotó: MTI/EPA/DDP pool)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság első közös gázbeszerzésről szóló felhívást tett közzé, amely szerint az európai vállalatok regisztrálhatják gázbeszerzési igényüket, hozzájárulva ezzel az uniós szintű közös gázbeszerzés előkészítéséhez – tájékoztatott az uniós bizottság kedden. A brüsszeli testület közleménye szerint a közös gázbeszerzés mérföldkő az EU számára a következő télre való felkészülésben, ugyanis a közösség összehangolt módon és kellő időben tudja feltölteni gáztartalékait, illetve kollektív vásárlóerejét kihasználva alacsonyabb árakat tud kialkudni a nemzetközi gázszolgáltatókkal folytatott tárgyalások során.

A vállalkozásoknak május 2-ig egy hét áll rendelkezésükre, hogy csatlakozzanak az első gázbeszerzési pályázathoz. Miután az egyes vállalatok benyújtották kérelmüket, az igényelt mennyiségeket összesítik, és megpályáztatják a világpiacon. Az úgynevezett AggregateEU nevű uniós gázbeszerzési mechanizmus összeköti az összesített európai keresletet a nemzetközi gázszolgáltatók ajánlatával, majd a résztvevő vállalatok tárgyalásokat kezdenek a szolgáltatókkal a gáz megvásárlására és szállítására vonatkozó szerződési feltételekről. Az első adásvételi megállapodások a nyár előtt várhatók – közölték.

A tájékoztatás szerint a következő 12 hónapos időszakban kéthavonta írnak majd ki további pályázatokat. A vállalatoknak továbbra is lehetőségük lesz arra, hogy csatlakozzanak a mechanizmushoz. Az uniós bizottság emlékeztetett: a tagállamok kötelezettséget vállaltak arra, hogy nemzeti tárolófeltöltési célmennyiségük legalább 15 százalékát az uniós folyamatban történő részvétellel teljesítik, ami évente mintegy 13,5 milliárd köbméter gázt jelent.

A gáztárolási és a közös gázbeszerzési célértékekről 2022-ben vészhelyzeti intézkedéssel született megegyezés, válaszul az orosz gázellátás fegyverként való felhasználására és az Oroszország Ukrajna elleni háborújának kitörését követően megemelkedett energiaárakra. Az említett intézkedések célja az áringadozás csökkentése, a biztonságos és kiszámítható energiaellátás biztosítása, valamint Európa kollektív piaci súlyának kiaknázása – tette hozzá közleményében az Európai Bizottság, amit az MTI idézett.

Az uniós tagállamok vezetői tavaly októberi brüsszeli csúcstalálkozójukon állapodtak meg az önkéntes közös gázvásárlásban. A magyar kormány nagyon nem akart ebben részt venni, végük a tagállamok decemberben fogadták el a végleges rendszert, amire ugyan kötelező minden országból jelentkezni, de nem kötelező a gázt tényleg megvenni – emlékeztetett a 444.