Kedden nyújtják be a jövő évi költségvetést

Kedden nyújtják be a jövő évi költségvetést

Készül a 2021-es költségvetés (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pénzügyminiszter kedden nyújtja be a jövő évi költségvetés tervezetét az Országgyűlés elnökének, Varga Mihály ezt hétfőn feltöltött Facebook-videójában jelentette be.

A képeken két vaskos kötet fekszik a pénzügyminiszter asztalán, az 1848-as  magyar közlöny és az 1868-as állami költségvetés, mindkettő Magyarország önállóságának, nemzeti önrendelkezésének értékes tárgyi dokumentuma. Kezében pedig azt a pendrive-ot mutatja, amelyen a 2021-es költségvetést be fogja benyújtani.

A pénzügyminiszter megemlékezett arról, hogy Kossuth Lajos költségvetése tartalmazott egy 1500 forintos kiadási tételt az akkor pusztító kolerajárvány megfékezésére, és az élet úgy hozta, hogy a jövő évi csomagban is szerepelnie kell járványügyi kiadásoknak. A 2021-es büdzsében ezért egészségbiztosítási és járványelleni alapot hoznak létre, mintegy 3000 milliárd forintos összeggel.

https://www.facebook.com/VargaMihalyKepviselo/videos/2992307104199177/

A miniszter beszélt arról, hogy a 300 oldalas költségvetés elkészítésén Banai Péter államháztartásért felelős államtitkár vezetésével 250 munkatársa majdnem három hónapig dolgozott, ami 150 ezer munkaórát jelent.

A magyar emberek fegyelmezett magatartásának és a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően ma már óvatosan, de újra lehet nyitni az életet Magyarországon, ennek megfelelően tervezték meg a jövő évi költségvetést, amely a gazdaság újranyitásának költségvetése lesz – mondta a miniszter.

Az államháztartás kiadásai 2021-ben mindössze 0,7 százalékkal emelkednek, vagyis reálértéken csökkennek, ami már-már megszorítás – írta a a jövő évi költségvetés számairól a Népszava. A Költségvetési Tanács azt állapított meg, hogy reálértéken kis mértében csökkennek a büdzsé forrásai. 

A KT anyaga óvatosan utalt arra, hogy a kormány a Járvány Elleni Védekezési Alapba beolvasztja az Egészségbiztosítási Alapot, és ezzel a biztosítási elvű alap már eddig sem igazán meglevő pénzügyi függetlensége tovább jelentéktelenedik. Ugyanakkor egy megnövelt összegű egészségügyi alap – ha nem lesz újabb járvány –, 10 év kormányzás után lehetőséget teremt arra, hogy a kormány foglalkozzon a 20-30 éve elhanyagolt egészségüggyel. Hogy e területen valami készül, azt a vészhelyzet idején hozott intézkedésekből is következtetni lehet. Ilyen volt többek között az aktív ágyak számának mérséklése, illetve a beszerzések központosítása.