Mennyit fizetünk a bankszámlánkhoz kapcsolódó költségekre? (x)

Mennyit fizetünk a bankszámlánkhoz kapcsolódó költségekre? (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A többség napi vagy heti rendszerességgel használja bankszámláját. Ekkor általában a legkevésbé sem azon gondolkodunk, hogy egy-egy fizetés, átutalás vagy készpénzfelvétel mekkora költséget jelent számunkra. Holott ha összegezzük a kiadásokat, akkor könnyen megdöbbenhetünk a több tízezres éves kiadásokon.

A Bankmonitor bankszámla kereső kalkulátor használata nagy segítséget jelenthet a bankszámla kiválasztásában. Emellett rengeteg információt megtudhatunk a témában, amely segít megfontolt pénzügyi döntést hozni.

A számlavezetési díj

Az MNB 2023. decemberi adatait éves szintre vetítve arra a következtetésre juthatunk, hogy a magyarok közel 163 millió forintot költöttek el csak számlavezetésre. Számlánként ez 14 818 forintos költséget jelent évente. Ugyanakkor ez az adat a vállalati és lakossági számlák szétbontása nélkül jött ki. Ettől függetlenül ez a költség mindenképp magasnak mondható, főleg úgy, hogy ma már több pénzintézetnél is lehetőség van teljesen díjmentes lakossági számlacsomag mellett dönteni.

A statisztikákat vizsgálva, arra a következtetésre juthatunk, hogy egy év alatt jelentősen megnőttek a költségek. 2022. decemberéről 2023. decemberére 3,45 százalékkal növekedtek az alapdíjak. Ezt tekintve logikus következtetés, hogy az átlagos csomagok számlavezetési díja is megdrágult.

A bankkártya éves díja

Tovább vizsgálva az adatokat decemberben hazánkban több mint 10 millió bankkártya volt. Ennek jelentős része, több mint 9 millió darab lakossági kézben, míg 789 068 darab üzleti kártya volt. Meglepő lehet, de a bankkártyák száma a bankszámlákéhoz képest elmarad. A decemberi kártyadíjakat tekintve körülbelül 42,7 milliárd forint volt az éves költség, ami kártyánként 4 245 forint kiadást jelent. Érdekesség, hogy ez a díj csökkent az egy évvel korábbihoz képest, mivel akkor 5 165 forint volt egy kártya éves költsége.

Készpénzfelvétel

2023. utolsó negyedévében összesen 2 251 milliárd forint összegben történt készpénzfelvétel. 22,2 millió darab felvételre került sor, ami azt jelenti, hogy egy-egy alkalom 101 ezer forintot tesz ki, illetve a magyarok évente körülbelül nyolcszor vesznek fel pénzt. Egy készpénzfelvétel átlagosan 116 forint alatti kiadást jelent, ami éves szinten 938 forint.

Ez nem tűnik soknak, azonban arról sem szabad elfeledkezni, hogy minden magyarnak lehetősége van havonta két alkalommal bármely hazai forint ATM-ből ingyen pénzt felvenni összesen legfeljebb 150 ezer forint összegben. Egy embernek akár több számlája is lehet, viszont a jogszabályi ingyenes készpénzfelvétel csak egyetlen számlára kérhető.

Ettől függetlenül némi tudatossággal csökkenteni lehet a pénzfelvételért fizetendő kiadásokat, illetve összességében a bankkártyához kapcsolódó fentebb említett költségeket. Ha tudatosak akarunk lenni, akkor érdemes időnként felülvizsgálni mire, mennyit fizetünk és utánanézni, hogy van-e ennél kedvezőbb megoldás.