Tanácsok a lakásbiztosítás felülvizsgálatához (x)

Tanácsok a lakásbiztosítás felülvizsgálatához (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A lakásbiztosítások kiemelten fontosak a vagyonunk és az otthonunk védelme érdekében. Azonban az élet folyamán változó körülmények és igények miatt időről időre érdemes felülvizsgálni ezt a meglévő csomagot is. A megfelelő lakásbiztosítási csomag kiválasztása ugyanis nem csupán a védelemre szolgál, hanem akár a pénztárcánkat is kímélheti. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy milyen időközönként érdemes áttekinteni a lakásbiztosítást, és milyen szempontokat érdemes figyelembe venni az esetleges váltáskor.

Az időzítés fontossága

A lakásbiztosítások felülvizsgálatára nem akkor van szükség, amikor valamilyen váratlan helyzet következik be, hanem néhány éves rendszerességgel. Ezzel ugyanis garantálható, hogy ne a csak akkor derüljön fény a problémákra, mikor már késő változtatni.

Szeretnéd, ha minden rendben lenne a lakásbiztosításoddal, de nincs időd személyesen felülvizsgáltatni, válogass az interneten fellelhető lehetőségek között!

Mikor érdemes felülvizsgálni?

Nagy események: Az életünkben bekövetkező jelentős események, mint például a házasságkötés, születés, válás vagy a család bővülése, hatással lehetnek a biztosításra. Az új családtagok vagy az életmódváltás miatt a vagyon összetétele és az ingóságok értéke változhat.

Ötéves intervallum: Ajánlott legkésőbb 5 évente áttekinteni a lakásbiztosítást függetlenül attól, hogy éppen bekövetkezett-e jelentős esemény. Az ötéves intervallum lehetőséget ad arra, hogy megvizsgáljuk, változott-e az otthonunk értéke, nőtt-e a berendezési tárgyak értéke.

Ennyi idő alatt egyébként a biztosító üzletpolitikájában is állhatnak be változások. Amikor új terméket vezetnek be, vagy a piaci feltételek például egy törvénykezés miatt változnak, érdemes áttekinteni a meglévő csomagunkat.

Szempontok az összehasonlításhoz

Ahhoz, hogy meg tudjuk vizsgálni, jobban járunk-e egy új biztosítási csomag megkötésével, jobban járunk-e, szükség van néhány összehasonlítási szempontra.

Az egyik ilyen lehet a biztosítási díj mértéke, hiszen biztosítónként eltérő díjszabással dolgoznak az adott termékcsoportra nézve, de megesik, hogy a meglévő társaságnak van már egy újabb és költséghatékonyabb csomagja is, ami sokkal jobban megfelelhet a jelenlegi igényeknek.

Vizsgálni kell azt is, hogyan változott az ingatlan értéke, hogy semmiképpen se állhasson fenn alul- vagy túlbiztosítás esete. Alulbiztosítás esetén a kár bekövetkeztekor a biztosító csak a szerződött összeget fogja kifizetni, ami nem fog feltétlenül mindenre fedezetet nyújtani. Túlbiztosítás esetén pedig túl sokat fizetünk a biztosításért, de többet soha nem fogunk kapni, mint az elszenvedett kár mértéke.

A kiegészítő csomagok is nagyon sokat nyomhatnak a latban, ha van néhány olyan speciális igényünk (pl.: értékes növények, értékpapírok, napelem), amiket csak ezzel lehet megvédeni. Érdemes tehát áttekinteni a biztosítási csomagok tartalmát, hogy valóban az igényeink szerint tudjunk választani.