Több százmilliós éves felsővezetői fizetések a Richternél és a Telekomnál

Több százmilliós éves felsővezetői fizetések a Richternél és a Telekomnál

A Richter Gedeon épülete (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2019 júliusában lépett hatályba az a törvény, ami szerint a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalatoknak javadalmazási jelentésben kell beszámolniuk arról, mennyit keres a legfelső vezetés. A napokban a Magyar Telekom és a Richter is közzétette ezt – írja a Forbes. Ezek szerint mindkét cég felsővezetése igen jó üzleti évet zárhatott: százmilliókat tehetnek zsebre a vezető pozícióban lévő munkavállalóik.

Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója éves szinten 257 millió forintot, helyettese, Gulácsi Gábor pedig 116 millió forintot keresett – de szintén 120 millió forintos fizetéssel büszkélkedhet Bogsch Erik, aki a nagyvállalat kereskedelemért, nemzetközi és kormányzati kapcsolatokért felelős főigazgatója. A Richter javadalmazási jelentésében három nő – Gál Krisztina, Kovácsné Csikós Klára és Kovácsné Kozsda Éva – szerepel a Felügyelő Bizottság munkavállalói küldöttjeként, fizetésük 23-4,3-4,8 millió forint. Még azt is kifejtették, hogy vezető tisztségviselőik is kaptak karácsonyi ajándékcsomagot, ami 16 090 forintot jelent teljes éves javadalmazásukban.

A Magyar Telekomnál hat vezérigazgatói- és helyettesi szinten lévő munkavállaló összesen több mint 1,1 milliárdot kaptak 2021-ben: Rékasi Tibor vezérigazgató 325 milliót kapott, Szabó Melinda kereskedelmi vezérigazgató-helyettes 178 milliót, Dodonova Daria Aleksandrovna gazdasági vezérigazgató-helyettes 174-et, Friedl Zsuzsanna „Chief People Officer” 172 millió forintot, a vállalati szolgáltatásokért felelős Gonda Gábor 161 milliót, míg a műszaki vezérigazgató-helyettes Lubor Zatko 160 milliót.

A jelentések szerint a felügyelőbizottsági tagok jellemzően 4-13 millió forint közötti „tiszteletdíjat” kapnak évente a két cégnél.

A legjelentősebb magyar blue chip vállalatok közül az OTP Bank szintén a héten tette közzé a közgyűlési előterjesztéseit, a javadalmazási jelentés esetében azonban egy hitelintézeti kitételre hivatkozik, így vezető munkavállalóinak fizetése nem szerepel a dokumentumban. A Mol jövedelmezőségi jelentése még nem elérhető – írta a Forbes.