Továbbra is mély gödörben van a magyar ipar

Továbbra is mély gödörben van a magyar ipar

(Forrás: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Központi Statisztikai Hivatal pénteki adatai szerint augusztusban is csökkent az ipari termelési volumen: júliushoz képest a szezonálisan és munkanappal kiigazított kibocsátás 2,4 százalékkal lett kevesebb, tavaly augusztushoz mérten pedig 5,3 százalékos a visszaesés. Munkanaphatástól megtisztítva 6,1 százalékkal zsugorodott a termelés 2022. nyolcadik hónapjához képest.

A termelés csökkenésében a feldolgozóipari alágak többségének szerepe volt. A legnagyobb súlyú alágak közül a villamos berendezés gyártása bővült a leginkább, de nőtt a járműgyártás is, ugyanakkor a számítógép, elektronikai, optikai termék, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában visszaesett a termelés volumene. Az ipari termelés az év első nyolc hónapjában 4,6 százalékkal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában. A Portfolió szerint az ipar most nagyjából a koronavírus-járvány előtti kibocsátási szinten jár.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium elég sajátos módon kommentálta az MTI-nek a gyászos adatokat: pozitívumként emelte ki, hogy a legnagyobb súlyú alágazatok közül a villamos berendezés gyártása bővült a leginkább, valamint a járműgyártás teljesítménye is emelkedett. Fábián Gergely, a tárca iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára szerint „az autógyártás már most sem létezik, a jövő pedig teljesen elképzelhetetlen elektromos autóipar és high-tech akkumulátorgyártás nélkül. A járműipari ágazat az akkumulátor ágazattal együtt a hazai ipar 30 százalékát adhatja 2030-ra, ezért a kormány továbbra is ezt tekinti a hazai ipar húzóerejének, mindemellett új iparstratégia készül, hogy más területek is súlyponti ágazattá váljanak.”