Újabb 300 milliárdot szórt ki a kormány

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szerdai közlönyben megjelent határozat értelmében a Gazdaságvédelmi Alap terhére 297,228 milliárd forintot csoportosít át a kormány. Mint a Portfólió írja,  ezzel az alap terhére kifizetett összegek meghaladták a 2379 milliárd forintot. Ez a kiadás így összesen már 2,5-szeresét jelenti az eredeti 923 milliárd forintos előirányzatnak, vagyis az alapban már rég nincs fedezet.

A Pénzügyminisztérium 80 milliárd forintot kap a Nagyvállalati beruházási támogatások finanszírozására, a Külgazdasági és Külügyminisztérium koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatására újabb 70 milliárd forint megy el. Emellett 47,7 milliárd forinthoz jutott a külügy Külgazdaság fejlesztési célelőirányzata, és további 35 milliárd forinthoz a Határon túli gazdaságfejlesztési programok.

A Miniszterelnökség 18 milliárd forintot kapott Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások jogcíme, felhalmozási célú kiadásokra. Emellett 3,9 milliárd forint jut a Miniszterelnökség Kulturális örökségvédelmi szakmai feladatok finanszírozására.

Újabb 16 milliárd forintot csoportosított át a kormány a Miniszterelnöki Kabinetiroda Turisztikai fejlesztési célelőirányzatára.

A HEPA által felügyelt Nemzeti Exportvédelmi Programhoz további 50 milliárd forintnyi forrást tervez rendelni a kormány egy másik rendelet szerint, ily módon ennyivel emelkedik a Külpiaci Növekedési Támogatás keretösszege.