Elbontották a Zsolnay-szökőkutat Szabadka belvárosában

Elbontották a Zsolnay-szökőkutat Szabadka belvárosában

A szabadkai Zsolnay-szökőkút (Forrás: Google Maps)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Néhány nap alatt teljes mértékben megváltozott a magyar határhoz közel fekvő, szecessziós Szabadka központja, a város központjában álló Zsolnay-szökőkutat ugyanis elbontották, hogy a helyére a következő fél évben egy modern szökőkutat emelhessenek, jelentette az MTI.

A szabadkai Zsolnay-szökőkút tervei már a 19. század végén elkészültek, az elképzelés ugyanis az volt, hogy a zöld kerámiából készült szökőkút egészítené ki a város főterét a szecessziós városháza mellett. A városházát 1908 és 1912 között építették meg Komor Marcell és Jakab Dezső budapesti építészek tervei alapján. A szökőkút azonban az első világháború kitörése miatt nem készült el, a harmincas években azonban a fennmaradt tervek alapján a Zsolnay gyár legyártotta, és Szabadkának ajándékozta az elemeket. Az építkezésre a történelmi viharok miatt további fél évszázadot kellett várni, a szökőkutat csak 1985-ben adták át.

A szökőkút sorsa a következő harmincöt évben sem alakult jól, a nem hozzáértő karbantartók savas tisztítószerekkel igyekeztek megtisztítani a kerámiát a vízkőtől, amitől a zománcréteg lekopott, a lapok elveszítették fényüket. Később a szökőkút körüli lépcsős tér járólapjait gördeszkások törték össze. Végül 2011-ben elzárták a vizet, bedeszkázták a kutat, mert a városrendezési intézet szerint a régi csövek megrongálódtak, és a víz elöntötte a környező épületek pincéit. A pécsi gyár szakértői szerint akkor még fel lehetett volna újítani a szökőkutat, erre azonban soha nem került sor.

Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere a szabadkai Pannon RTV-nek a bontás kezdetekor azt mondta: a megmentett Zsolnay-elemekből valahol Szabadka központjában kialakítanak egy műemléket, amely emlékeztetni fogja a szabadkaiakat a zöld szökőkútra.