Új uradalom épül állami pénzből a Nyírségben

Új uradalom épül állami pénzből a Nyírségben

A hotel látványterve (Forrás: Közbeszerzési Értesítő)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több milliárd forint értékű fejlesztésre készül a Tasó László volt közlekedéspolitikai államtitkárhoz kötődő Gúth-Keled Idegenforgalmi és Természetvédelmi Közhasznú Egyesület. A társaság – amelyet korábban elnökként felügyelt a fideszes országgyűlési képviselő – most jelentős turisztikai desztinációkhoz mérhető beruházásokkal színesítené az állami támogatásból felújított Gencsy-kúria birtokának kínálatát. Kényes igényeket is kielégítő, többszintes, 11 medencés wellness hotelt, ifjúsági szállást is építenének, rendezvényparkkal és gasztro faluval várnák a vendégeket, de még egy úgynevezett fényerdő megépítését is szükségesnek tartják. Ha ez nem lenne elég: az erdőkben használt motoros járművek, vagyis quadok tarolására alkalmas garázst is felhúznának a birtokon. Az ugyanakkor nem látszik, miből futja ilyen nagy álmokra.

Jelentős potenciált látnak a vadakban gazdag nyírségi erdőkben, a természetben és az erre épülő turizmusban a Nyíradonyhoz tartozó szakolykerti kúriába bejegyzett egyesületnél. A célokban partner a város önkormányzata is. Az egykor a nemes Gencsyekhez tartozó, klasszicista stílusú kúria ugyanis korábban az önkormányzat tulajdona volt. Miután egy állami hivatal 38,3 millió forinttal támogatta a felújítását és szálláshellyé alakítását, 1 millió forint körüli összegért eladta az egyesületnek – írta meg a Direkt36.hu 2016-ban. A közhasznú egyesület elnöke és a város polgármestere a tulajdonosváltáskor egyaránt Tasó László volt.

Ez jelentette az alapot a szintlépéshez. Az új turisztikai uradalom kiépítéséhez is az állami döntéshozók nyújtották az első százmilliókat. Az egyesület 2017-ben 486 millió forintos támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési operatív programból (Top) turizmusfejlesztésre. A látogatóközpont megépítését egy 2016-ban alapított debreceni építőipari vállalkozás (DIF2020 Ingatlanforgalmazó, Befektető és Szolgáltató Kft.) kapta nettó 630 millió forintért. Ez a több mint ezer négyzetméteres, lifttel szerelt centrum többek között előadó- és kiállítótermeket tartalmaz. Park, játszótér és húsz parkoló is tartozik hozzá a közbeszerzési iratok alapján.

Már a harmadik tender fut

A közhasznú egyesület ezt bővítené a szóban forgó szállodai és más turisztikai létesítményekkel. Feltűnő, hogy az első, májusi közbeszerzési kiírás idején még a jelenleginél is ambiciózusabb álmokat szövögettek. A már említett wellness-szálló, ifjúsági szállás, rendezvénypark, fényerdő, quadtároló és a gasztrofalu mellett külön terveztek egy, a nyírségi ízeket bemutató kóstolótermet, illetve lelátóval, öltözőkkel szerelt, fedett teniszcsarnokot is. Az eljárást azonban eredménytelennek nyilvánították, mert az egyetlen beérkezett ajánlat túl drága volt. Egyébként az azonos tulajdonosi körbe tartozó Ke-Víz 21 Építőipari Zrt. és a Debreceni Mélyépítő Holding Kft. tette ezt az ajánlatot, amely gyakran nyer munkákat a választókerületben.

Másodszor a nyáron hirdették meg a tendert, ebből azonban már kihúzták a teniszcsarnokot, illetve az ételbemutató termet. Érdeklődésünkre Kres Tünde Tímea, az egyesület elnöke azt közölte: bár szerepeltek a tervben, de a megvalósíthatósági tanulmány nem támasztotta alá minden elem első körben történő megvalósításának szükségességét. Az év első felében elszabaduló építőipari árak, az egy évvel korábban tervezett költségvetést jóval meghaladták, így újra kellett vizsgálni a projekt megvalósíthatóságát – tette hozzá. A csökkentett tartalmú tenderre négy környékbeli építőipari nagyágyú jelentkezett: a debreceni Keviép Kft., a nyíregyházi Ke-Víz 21 Kft.; a tivadari székhelyű Zemplén Kő Kft. és a hajdúböszörményi Tömb 2002 Kft. Ugyan eredménytelen lett ez a közbeszerzési eljárás is – a cégek túl sokért vállalták volna a munkát –, az iratokból kiderül, hogy a legalacsonyabb árajánlat a Keviép 5,8 milliárd forintos pályázata volt. Talán nem lényegtelen: a Ke-Víz 21. csak a második helyre (6,4 milliárd forint) futott be.

Keviép Kft.: ellehetetlenítenének egyes indulókat

A harmadik, új kiírásban a színfalak mögött is figyelemre méltó csatározás zajlik. Az előző eljárásban legalacsonyabb ajánlattal előálló Keviép ugyanis vitarendezési kérelemben kifogásolta az alkalmassági feltételek változását. Szerintük olyan kitétel került a kiírásba a szálloda kapcsán, amely egyes, korábban ajánlatot leadó pályázók indulását ellehetetleníti. Ez pedig más, az eljárásban hátrébb szorult építőipari céget hozhat helyzetbe. A kifogást az eljárást bonyolító miskolci iroda elutasította. A kitolt leadási határidő miatt még nincs eredménye az eljárásnak.

 

Miután az egyesület 2020-ban csupán 51 millió forint bevételről adott számot – és ebből 48 millió forint támogatás volt – a bíróságnak leadott beszámolójában, megkérdeztük az elnököt a beruházás fedezetéről és forrásáról is. Erre a felvetésünkre azonban nem kaptunk választ. Kres Tünde Tímea csupán annyit közölt, feltételes közbeszerzési eljárás zajlik a hosszú ideje tervezett beruházásra.

Az eljárási forma alapján azonban turisztikai birodalom kiépítésére valamilyen támogatást várhatnak. A támogatási igényt pedig a kivitelezővel kötött, úgynevezett feltételes szerződés alapján adhatja be az egyesület valamelyik állami szervezetnek, ezt jelenleg október 31-éig kellene benyújtani – derül ki az iratokból. Vagyis a Tasó révén megismert egyletnek újabb beruházása épülne közpénzből.

A már idézettek mellett Kres Tünde Tímea azt is írta: már több, például határokon is átnyúló programot hajtottak végre, céljuk a közösségi kitűzéseik megvalósítása. Új turisztikai attrakciókat hoznának létre, amely kitörési lehetőséget teremthet a térség lakói számára, illeszkedve az egyre erősödő magyar turizmus fejlesztési céljaihoz.

Feltűnően jó lapjárás

Az egyesület korábban sem panaszkodhatott az állami források hiányára. 2019-ben a kormány határozatba írta, hogy egyetért a Gúth-Keled egyesület célkitűzéseivel, fejlesztési elképzeléseivel. Egyúttal akkor 332,5 millió forinttal is támogatta az egyesületet. Idén pedig – eddig – 150 millió esett le a társaságnak a Magyar Turisztikai Ügynökségtől. Ezt a forrást a turisztikai beruházás kiviteli terveinek elkészítésére, a közbeszerzési eljárás lefolytatására kapták.

A cikk a Helyközi járat program keretében valósult meg, amely a Partizán támogatásával jött létre, hat magyar szerkesztőség projektjeként. Ha teheti, támogassa munkánkat. Támogatással és ötletekkel kapcsolatban írjon a helykozijarat [at] gmail [dot] com címre.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2021/43. számában jelent meg október 22-én.