Elítélték a házát közpénzből felszerelő volt fideszes polgármestert

Elítélték a házát közpénzből felszerelő volt fideszes polgármestert

Köteles István (balra) még polgármesterként (Forrás: Almosd.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság a volt fideszes álmosdi polgármestert, aki közpénzből szerelte fel otthonát a legkülönbözőbb műszaki eszközökkel – értesült a Magyar Hang. Az egykori polgármester mellett bűnösnek mondták a Hajdú-Bihar megyei település korábbi jegyzőjét is.

A Köteles István korábbi településvezetőt érintő ügyről többször írtunk, legutóbb akkor, amikor tavaly tavasszal előkészítő üléssel elkezdődött a személyét érintő eljárás. Köteles – akit 2010-ben választottak először, 2014-ben másodszor Álmosd polgármesterévé – többek között tévét, blue-ray-lejátszót, bojlert, turmixgépet vásárolt közpénzből a saját otthonába, a vásárlásról azonban sem előtte, sem utána nem tájékoztatta a képviselő-testületet. Mint kiderült, a műszaki cikkeket senki sem látta, csak a számlák alapján vették leltárba.

Érdekesség, hogy amikor 2017-ben a polgármester lakásán interjú készült Kötelessel az ügyekről, a vízforraló a fürdőszobába beszerelve működött. Különben a beszélgetésben szórakoztató magyarázatokkal szolgált többek között a konyhai eszközök szükségességéről is. Azt mondta, hogy „minikonyhára” volt szüksége, mivel különleges helyi termékek előállításával kísérleteztek az ő házában.

Az önkormányzati pénzeknek más úton lába is kélt. Mint kiderült, a polgármester 2014-ben és 2015-ben is utasított egy hivatali dolgozót készpénzfelvételi utalvány kiállítására. Ezzel a pénzt felvette a bankban, ám azt már elmulasztotta befizetni a hivatali házipénztárba. „Papíron” viszont bevételezte, majd vásárlás előleg címén kiadásként lekönyvelte.

Miután kiderültek a trükkök, 2016-ban a polgármester a maga módján próbálta meg rendezni a hiányt. Olyan rendezvényeket papírozott le, amelyeket valójában sohasem tartottak meg. Ezek olyan események voltak, amelyek megtartásának sem az országban, sőt Álmosdon sem voltak hagyományai. Így szerveztek papíron például fogadással egybekötött köztársaság napi megemlékezést az 1600 lelkes faluban. A bíróságon kiderült azonban, hogy ezekről a rendezvényekről az intézményvezetők, az egyházak vezetői és a képviselő-testületi tagok sem tudtak. Hogy mégis úgy tűnjön, mintha a rendezvényeket megtartották volna, a polgármester egy hivatali dolgozót utasított utólag plakátok készítésére, és utólag számlákat is kért az önkormányzat egyik beszállítójától.

A polgármester az önkormányzat jegyzőjét is belerántotta a buliba. 2015 végén ugyanis kezdeményezte, hogy a jegyző utasítsa a hivatal pénzügyi munkatársát polgármesteri jutalom átutalására. Így jutott akkor nettó 300 ezer forint extra közpénzhez. Ez azért volt jogszerűtlen, mert a képviselő-testület erről nem szavazott, sőt, a jutalomról nem is tudott. Ráadásul a jegyzőnek ilyen utasításra semmilyen felhatalmazása nem volt.

A Debreceni Járásbíróság Kötelest folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettében, hamis magánokirat felhasználása vétségében és költségvetési csalás bűntettében mondta ki bűnösnek. Az egy év öt hónapos börtönbüntetést három és fél évre felfüggesztette. Mint a Debreceni Törvényszék szóvivője, Dobó Dénes közölte, a bíróság több mint 4,5 millió forintos vagyonelkobzást is elrendelt a volt polgármesterrel szemben. A bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelésben bűnösnek kimondott volt jegyző, Cs. L. megúszta 456 ezer forintos pénzbüntetéssel.

 

Dr. Gervai Éva bíró az ítélet indokolásában hangsúlyozta, hogy az elsőrendű vádlott esetében nyomatékos enyhítő körülményként vette figyelembe a bíróság a jelentős időmúlást, míg a másodrendű vádlott esetében azt is, hogy beismerte a bűncselekmény elkövetését. Súlyosbító körülményként értékelte a bíróság ugyanakkor a volt polgármester esetében a folytatólagos elkövetést, valamint a vagyoni jellegű bűncselekmények gyakoriságát.
Egyik ítélet sem jogerős azonban, mivel a volt településvezető és az egykori jegyző is felmentésért, míg az ügyészség súlyosbításért fellebbezett.

Az eltávolítása ellenére is elindult
A 2015 végén felhatalmazás nélkül felvett év végi jutalom borította a bilit az álmosdi képviselő-testületben. Miután ez a következő év elején kiderült, az egyébként fideszes többségű testület az ellenzékkel közösen belső vizsgálatot kezdeményezett a polgármesterrel szemben. A fegyelmi vizsgálatot követően 2017 októberében a bíróság szüntette meg Köteles István polgármesteri tisztségét. A bíróság akkori indoklásában szerepelt: a településvezető súlyos, szándékos, sorozatos vagyoni kárt okozó magatartása nem egyeztethető össze a polgármesteri tisztséggel. Mint arról ugyancsak beszámoltunk, ekkorra már a Fidesz is elengedte a polgármester kezét. Ez, illetve a bíróság indoklása sem tartotta vissza azonban Kötelest attól, hogy elinduljon a 2018 januárjában tartott időközi polgármester-választáson. Ám mindössze 22 szavazatot kapott.