Új termékei reklámja miatt bukott meg a kutyafogkefés társaság

Új termékei reklámja miatt bukott meg a kutyafogkefés társaság

A jutalomfalatok üzeme Fülöpön (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rövid időn belül két eljárásban is elmarasztalta a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal azt a SIP Food Kft.-t, amely 192 millió forint uniós támogatást elnyerve alakította ki kutyafogtisztító falatkákat gyártó üzemét, ám a termék know-how-jának licencdíját nem hajlandó kifizetni a tulajdonosnak. A céget a kormányhivatal azért marasztalta el, mert az új néven előállított és forgalmazott termékeiről valótlan, a fogyasztók megtévesztésére alkalmas tájékoztatást közölt.

A Hajdú-Bihar megyei Fülöpön működő SIP Food Kft.-ről tavasszal írtunk. A vállalkozást a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) két alkalmazottja, Juhász Márton ügyvezető és Kerekes Sándor jogtanácsos egy harmadik befektetővel közösen alapította. Az üzletet az állateledel-kereskedelemben jártas Elek Imre Márió nevű fia nevére írt licencre alapozták. Ezzel nyerték el a jelentős uniós támogatást, illetve ezzel kezdték a gyártást. Olyannyira, hogy a jutalomfalatként adható, Bruno és Milario nevű terméket is Elek két másik fia után nevezték el. A szellemi termék értékét a cég által megbízott értékbecslő 63,8–71,6 millió forint közötti összegben állapította meg.

Noha a 192 millió forintos, Ginop-programban elnyert uniós támogatás a technológia licencértékét is fedezte, a cég mégsem fizette ki a díjat a jogtulajdonosnak. A tulajdonosok és az Elek család közötti viszony emiatt végzetesen elmérgesedett. Elekék azóta is futnak a pénz után. Egyébként figyelemre méltó fejlemény, hogy a cég sajátos működését bemutató írásunk megjelenése után a szeretetszolgálat ügyvezetője, Juhász Márton kiszállt a vállalkozásból.

A kialakult helyzet miatt a SIP Food más néven futó termékek gyártásába kezdett. Ezek miatt marasztalták el a céget két eljárásban is néhány héttel ezelőtt, lényegében ugyanazért. A kormányhivatali határozat szerint a társaság hiányos, pontatlan, a vásárlók megtévesztésére alkalmas információkat közölt honlapján és az internetes áruházakban a termékeiről. Például a webáruházakban leírták, hogy a termékeik kizárólag természetes alapanyagból készülnek, ám a honlapjukról kiderül, hogy ez nem felel meg a valóságnak. Ezenkívül a felhasznált anyagok állatok egészségére gyakorolt hatására való utalásokat is szabálytalanul alkalmazták (például „ajánlott érzékeny és allergiás kutyák számára”, „hozzájárul a kutyák közérzetének javításához”). A hiányosságok miatt kötelezték a céget, hogy a valósághoz igazítsa szövegeit. Egy október végi fogyasztóvédelmi hatósági iratból az is kiderül, hogy a változásokat nem hajtotta végre a SIP Food Kft. A hatóság azt írta, ha nem tesznek eleget a változtatásnak, a NAV-on keresztül intézkedhetnek annak végrehajtása érdekében.

A cégnél azt állítják, hogy a két kormányhivatali határozat „társaságunk pontatlan megfogalmazásai vonatkozásában tett megállapításai” nagyban segítették munkájukat, időközben javították azokat – ennek különben ellentmondanak a webáruházak ma is elérhető termékleírásai. Felvetésünkre – miszerint nem érzik-e a vásárlók megtévesztésének, hogy pontatlan, illetve valótlan információkat közölnek a termékeikről
– Fülöp Katalin ügyvezető azt írta: tévedtek, és azt korrigálták, a „vásárlók szándékos félrevezetéséről szó sem volt – ennek feltételezését is visszautasítjuk”. Leszögezték azt is, hogy a termékeket nem az Elek Márió tulajdonát képező know-how felhasználásával gyártják.

Azt is megkérdeztük az ügyvezetőtől, hogy szándékukban áll-e az uniós támogatás elnyerésének alapjául szolgáló szellemi termék értékének kifizetése. Erre vonatkozóan azt közölte, hogy jogvita van közöttük, így annak eldöntését követően és annak megfelelően fognak eljárni. „Ugyanakkor szükségesnek tartjuk megjegyezni, hogy a megkeresésükben említett »Elekék« tudomásuk szerint oltalom alatt álló technológiával nem rendelkeznek” – jegyezte meg.

Az ügyben feljelentés történt fogyasztók megtévesztésének vétsége miatt. A rendőrség az eljárás tényét lapunk érdeklődésére megerősítette. Indult egy másik eljárás a NAV-nál iparvédelmi jogok megsértése miatt, ám mint a hatóság közölte – a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette.

Ez is mutatja, hogy a vitába keveredett felek kölcsönösen jelentgetik fel egymást. A szóban forgó ügyben különben az a férfi fordult a kormányhivatalhoz, aki a fülöpi üzem engedélyezését intézte. Mint arról beszámoltunk, őt azzal kecsegtették, hogy felső vezető lesz a cégben. Miután viszont a licencdíj ügyében szembement a tulajdonosokkal, kegyvesztett lett. Fülöp Katalin a feljelentésekről azt írta, hogy Elek Brúnó és Elek Márió számtalan helyen feljelentette a céget, a sajtóban megtámadta a társaságot. Hozzátette, ezek miatt büntető feljelentést tettek és polgári peres eljárásokat indítottak.

A cikk a Helyközi járat program keretében valósult meg, amely a Partizán támogatásával jött létre, hat magyar szerkesztőség projektjeként. Ha teheti, támogassa munkánkat. Támogatással és ötletekkel kapcsolatban írjon a helykozijarat [at] gmail [dot] com címre.

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2021/47. számában jelent meg november 19-én.