Orbán álma földbeállt

Orbán álma földbeállt

Képünk csak illusztráció. Budapest Főváros Kormányhivatala Földhivatali Főosztály Budapesti 2. számú Körzeti Földhivatala Zuglóban, a Bosnyák téren. (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két taktika van. Egy - a Földhivatal nyitása előtt odasorakozni, szolidan lökdösődve sorszámot szerezni, majd néhány órát várakozni, mivel akadnak kevésbé szolidan lökdösődő ellenfelek. Másik – ráérezni az aznapi ügyfélvonulás ütemére, belőve a kevésbé forgalmas délelőtti etapot, majd szintén hosszasan várakozni, de legalább hajnali kelés és szolid lökdösődés nélkül. És akkor a dokumentumok beadását követően már csak 60, vagy tízezer forint ellenében gyorsítva 30 napot kell tűkön ülni a széljegyekre vagy azok törlésére, akármire és bármire. 

A második a polgáribb, úgyhogy fél tízre érkezem. Sorszámot a biztonsági őr ad, csípem ezeket a speciálisan képződött biztonságiakat, akik a szolgálatban elsajátították a hivatali ügyrend csínját-bínját, és félszavakból kitalálják, kire miféle eljárási rend vonatkozik. Ülnék le várakozásilag, de rám szól, hogy máris hívnak. Hm... 

Az első ablakba várnak, előadom jövetelem okát, benyújtom a papírokat, két perc pötyögés; készpénz vagy bankkártya? Attól függ, hogy mennyibe kerül a gyorsított eljárás – válaszolok; arra nincs szükség – mondja erre ő, merthogy egy hét alatt megvan normálban, és azon nincs mit gyorsítani. Egy hét, hitetlenkedek, de hogy-hogy? Rám mosolyog: nézzen már körül. Körülnézek, ott vagyok ugye én az első placcon, aztán semmi, a másik oldalon szintén semmi, mármint senki, az utolsó, tán 16-os ablaknál idős hölgy, és kész. Nem nehéz összerakni az egyenletet, de azért „biztosamibiztoss” rákérdezek, ennyire nincsenek ügyek? A hitelezés szinte teljesen leállt – magyarázza -, a kamatok magasak, az ingatlanárak még mindig az egekben, senki sem vesz semmit. Nem is emlékszem, mikor jegyeztem be utoljára banki jelzálogot. És hitel nélküli vásárlás is alig, az egész ingatlanpiac halott, ilyet életemben nem láttam, pedig jó ideje itt dolgozom. 

De, ami az országnak rossz, az magának jó, mosolyog most ő, tizenöt perc múltán odakint vagyok, egyáltalában szinte kár volt elindítani a parkolást az Európai Unió nyugati államai irigyelte gazdasági mintaállamban, lásd még Orbán Viktor erős, gazdag uradalma.