Üzenet Tihanyból a Kremlnek

Üzenet Tihanyból a Kremlnek

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) felkészül a pódiumbeszélgetésére a Tranzit politikai fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 25-én (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Zavarba ejtően könnyű logikai ellentmondásra, tételesen cáfolható kijelentésre, ordas csúsztatásra lelni abban a gondolatfutamban, amit a miniszterelnök Tihanyban a napokban előadott. Válasszuk ki a Tranzit nevű rendezvényen elhangzott beszélgetés legkomolyabb témáját, a háborút. Orbán Viktor először helyesen felhívta a figyelmet arra, hogy a háború rossz dolog, mert sokan meghalnak benne. Ezért azonnali tűzszünetre lenne szükség, ám itt már jött az első ferdítés: nem valamely külső szereplő, így a Nyugat gátolja ezt; a háborús feleknek, kiemelten az agresszor oroszoknak nincs értelmezhető ajánlatuk. A miniszterelnök Novák Katalin köztársasági elnökkel ellentétben most sem vesztegetett szót arra, ki indította el a háborút.

Ehelyett egy súlyos állítás következett: Európa azzal, hogy pénzzel, információval és fegyverrel segíti Ukrajnát (vagyis az agressziót áldozatát), nem lokalizálja, hanem globalizálja a háborút. Mégis hogyan? Ha magára hagynánk Ukrajnát, Oroszország feltehetőleg megszállja azt a területet, amely Orbán korábbi nyilatkozatai szerint is jó, hogy elválaszt bennünket az orosz birodalomtól. Az így vérszemet kapott Oroszország a jelenleginél jóval nagyobb határszakaszon nézne farkasszemet a NATO-val, nagyobb lenne egy globális konfliktus közvetlen veszélye.

A miniszterelnök ezután maga zúzta szét a kormánypropaganda egyik szilárd paneljét, amit a jelenlévők és a kérdező (?) nem vettek észre. Mint mondta, jelenleg senki nem akar katonát küldeni Ukrajnába. Ami azt is jelenti, hogy Magyarországot sem akarja senki belesodorni a háborúba, fellépésével a Nyugat éppen hogy lokális keretek között igyekszik tartani a konfliktust. (Elvileg tehetne mást is, hiszem amikor a Szovjetunió szétesése után, 1994-ben Ukrajna Budapesten lemondott a területén lévő atomarzenálról, a nagyhatalmak garantálták a területi integritását. És ez az, amiről ma nem szabad beszélni, hiszen ennek a garanciának az érvényesítése hozná el a Nyugat és Oroszország közvetlen összecsapását.)

Orbán Viktornak abban igaza van, hogy a nyugati segítség ebben a formában jelenleg csak arra elég, hogy az ukránok súlyos véráldozatok árán ellenálljanak az agresszornak. De arról, hogy ehelyett mit javasol, illetve hogyan képzeli el az egész világ által óhajtott tűzszünetet, ismételten nem mondott semmit.

Szavait egy helyen így is világos üzenetként, akár a háború folytatására való biztatásként értékelhetik: ha Ukrajna mögül elfogy a nyugati támogatás, amit nyakatekert módon a magyar miniszterelnök javasol, az Oroszország esélyeit erősítené. Ha van egyáltalán, ez a tihanyi szöveg célja és értelme.