Pusztító földrengés rázta meg Törökországot és Görögországot – videókkal

Pusztító földrengés rázta meg Törökországot és Görögországot – videókkal

Izmir egyik összedőlt épülete (Fotó: Leman Heydarli/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A CNN beszámolója szerint a Richter-skála szerint 7-es erősségű földrengés rázta meg az Égei-tenger medencéjét, ezen belül Görögországot, illetve Törökországot. Mint az Időkép írja, magyar idő szerint pénteken 13 óra 12 perckor mérték a 7-es erősségű rengést Törökország nyugati tájain, amelyet Athénban és Isztambulban is éreztek.

Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a földmozgás epicentruma 33,5 kilométerre volt a török partoktól, a fészke pedig 10 kilométer mélyen a tengerben. 

Hírek szerint a rengés következtében volt, ahol kisebbfajta cunami alakult ki, ami miatt utcák kerültek víz alá. Az epicentrumhoz közel eső Izmir városában emeletes házak váltak a földdel egyenlővé, az emberek elvesztették egyensúlyukat az utcákon. 

A BBC legfrissebb beszámolója szerint 12-en meghaltak (egyikük a földrengést követő áradásban) és 438-an sérültek meg a csaknem három millió lakosú Izmirben, ahol épületek dőltek össze. A görögországi Számoszon két tinédzser lelte halálát, amikor leomlott egy fal, és további nyolc ember sérült meg a szigeten.

A károk felmérése még folyamatban van.