Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Romániában Florin Citu alakíthat kormányt

Szerző: | 2020. december 22., 19:34 | Külföld

Florin Citu (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Klaus Iohannis román államfő megbízta kedden Florin Citu jelenlegi ügyvivő pénzügyminisztert, a december 6-i parlamenti választás nyomán alakult jobbközép koalíció jelöltjét az új kormány megalakításával. Az elnök az erről szóló rendelet aláírása előtt újabb kormányalakítási egyeztetésre hívta a parlamenti pártokat. A pártok parlamenti súlyának sorrendjében meghirdetett mostani konzultációra a legnagyobb frakcióval rendelkező, de koalíciós partnerek híján kormánytöbbséget alakítani képtelen Szociáldemokrata Párt (PSD) el sem ment, mondván, hogy az elnök már a választási kampányban részrehajló volt, előre eldöntötte, milyen kormányt akar, ezért a PSD nem akar részt venni ebben az “olcsó bohózatban”.

HIRDETÉS - AIP

A koalíciós pártok – Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS, illetve a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) – elnökei és Florin Citu együtt érkeztek a keddi konzultációra, ahol átadták Iohannisnak a 2020-2024 közötti közös kormányzásról hétfőn megkötött koalíciós megállapodást.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Iohannis szerint a jobbközép koalíció már a parlament alakuló ülése alkalmával is bebizonyította, hogy többséggel rendelkezik a parlamentben, következésképpen elfogadta közös ajánlatukat, és aláírta Citu miniszterelnök-jelölti kinevezését. Iohannis bejelentését követően az elnöki hivatalban jelen lévő Citu megköszönte az államfő és a koalíció bizalmát, megígérte, hogy minden tőle telhetőt megtesz, hogy megőrizze a koalíciós kormány stabilitását, és az ország mielőbb kilábaljon az egészségügyi és gazdasági válságból. A kormányfőjelölt szerint a tárcavezetők jó szakemberek lesznek, konkrét feladatokkal, amelyek teljesítéséről háromhavonta számot kell adniuk.

Citu az elnöknek is tisztességes és kiszámítható partnerséget ígért kormánya nevében az ország fejlesztését célzó közös célkitűzés elérésében. A miniszterelnök-jelöltnek elvileg tíz napja van, hogy a kormány névsora és programja számára bizalmat kérjen a parlamenttől, de a koalíciós pártok azt tervezik, hogy még karácsony előtt beiktatják az új román kormányt. (MTI)

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Florin Citu, kormányalakítás, Románia


Bulvár rovat

Bulvár rovat

Ihaj, csuhaj, micsoda lagzi lesz ez! Habár meghívva nem leszünk, de attól tartok, a menyasszonytánchoz mégis a mi zsebünkből kerülnek a milliók a tányérkára.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest