A Boszporusz gyakorlatilag bezárult az orosz hadihajók előtt

A Boszporusz gyakorlatilag bezárult az orosz hadihajók előtt

Erdogan támogatója várja az elnök érkezését, tavaly decemberben Isztambulban (Fotó: Reuters)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszország visszafordított négy hadihajót, amelyek a Boszporuszon keresztül indultak a Fekete-tengerre. A török külügyminiszter bejelentése szerint a döntés még azelőtt született, hogy Törökország a montreux-i konvencióra hivatkozva lezárta a szorost az orosz hadihajók elől.

A miniszter elmondása szerint még azelőtt, hogy Törökország háborúnak minősítette volna az ukrán-orosz konfliktust, arra kérték az orosz haditengerészetet, hogy ne küldjenek át hadihajókat a Boszporuszon. 

Oroszország előzetesen négy hadihajó áthaladását tervezte február 27-28-án, amelyek közül három honi kikötőjeként nem a Fekete-tenger egyik kikötője volt megjelölve. Ez azért fontos, mert a montreux-i konvenció értelmében Törökországnak nincs joga megakadályozni, hogy a hadihajók hazatérhessenek a honi kikötőikbe.

A török kérésre az orosz haditengerészet lemondott a hajók áthaladásáról. „Ezt senkinek sem kell sértésként értékelnie, mivel a montreux-i konvenció ugyanúgy érvényes ma, mint tegnap és holnap is érvényes lesz. Mi pedig érvényt szerzünk neki” – mondta a miniszter.

Percről percre tudósításunkat itt olvashatja!

Címkék: ukrajnai háború