„A Hamász megerősödése kifejezetten jól jött Iránnak”

„A Hamász megerősödése kifejezetten jól jött Iránnak”

TAz iráni legfőbb vezető hivatala által közreadott képen Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője az iráni hadsereg Forradalmi Gárda nevû elitegységének magas rangú vezetői és tagjai előtt beszél Teheránban 2023. augusztus 17-én. Hamenei megköszönte a Forradalmi Gárda munkáját. Az Egyesült Államok 2019 áprilisában terrorista szervezetnek minősítette az iráni Forradalmi Gárdát,a legnagyobb létszámú iráni fegyveres erőt (Fotó: MTI/EPA/Iráni legfőbb vezető hivatala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Részben félrefordításon alapult, hogy néhány órán belül lehetséges iráni megelőző csapásról számoltak be lapok – fejtette ki megkeresésünkre Szalai Máté külpolitikai szakértő. A Ca’Foscari Egyetem kutatója szerint ugyanis az iráni külügyminiszter valójában arról beszélt: a szövetségesei részéről elképzelhető vagy várható megelőző csapás, ha az izraeli fellépés Gázában folytatódik. Nyilván ettől még oda kell figyelni ezekre a megnyilatkozásokra, sok szakértő is vészjóslónak találta Hoszein Amirabdollahian szavait. Hozzá kell viszont tennünk Szalai szerint, hogy az iráni retorika gyakorta ilyen harcias, másrészt a hasonló nyilatkozatok nagyon hatékonyan ébresztenek félelmet.

A palesztin ügy külpolitikai eszköz

Amirabdollahian az iráni állami tévében Izrael „háborús bűneiről” beszélt, és arról, hogy azoknak következményei lesznek. A külügyminiszter óva intett bármiféle gázai akciótól. Irán vezetője, Ali Hamenei ajatollah korábban azt állította, hogy Irán nem vett részt a Hamász támadásaiban, viszont ettől még üdvözli Izrael katonai és hírszerzési vereségét. A Hamász egyik szóvivője korábban viszont azt állította, Irántól kaptak támogatást a meglepetésszerű támadáshoz. Az izraeli külügyminisztérium attól tart, hogy Irán új frontot nyithat a háborúban. Ennek megelőzésére Irán által használ szíriai reptereket kezdtek bombázni. Gyakran szállítanak ezekről a repterekről fegyvereket és ügynököket a Hezbollah nevű libanoni terrorszervezetnek is.

A jelenlegi iráni vezetés számára az Izrael, valamint az Egyesült Államok elleni harc az 1979-es iszlám forradalom óta fontos legitimációs forrás – mondta lapunknak Szalai Máté. A palesztin ügy melletti kiállást továbbá külpolitikai eszközként is kezelik: a perzsa és síita vezetésű Irán a szunnita és arab többségű Közel-Keleten a palesztin ügy felkarolásával tud népszerűséget, támogatást szerezni.

A Hamász megerősödése így kifejezetten jól jött Teheránnak, mert más mérsékeltebb palesztin szervezetekkel a többi közel-keleti állam, például Szaúd-Arábia és Egyiptom sokkal közelebbi viszonyt ápol. Az iráni-szaúdi vetélkedés így a palesztin belpolitikában is megjelent a mérsékeltebb Fatah és a terrorakciókat szervező Hamász közti rivalizáláson keresztül.

Nem játszanának a túlélésükkel

Irán a különböző fegyveres szervezetek, így a Hamász és a Hezbollah támogatását befolyásépítő és önvédelmi eszköznek is tekinti. Az izraeli és az amerikai nukleáris és katonai kapacitások ellensúlyozásában számít ezekre a terrorcsoportokra, miután azok nemcsak Izraelre, de a térségben állomásozó amerikai erőkre is folyamatos fenyegetést jelentenek. Közvetlen háborút Irán nem szeret indítani – az iszlám forradalom óta nem is tett ilyet –, hanem inkább más fegyveres csoportokra bízza a piszkos munkát.

Szalai Máté az előbbiek miatt sem tartja valószínűnek Irán közvetlen belépését a háborúba, hiszen a hatalmi egyensúly továbbra is az izraeli-amerikai oldalra billen. Két esetben tartaná a szakértő Teherán részéről racionálisnak a beavatkozást: ha úgy érezné, Izrael meg akarja támadni, és magához vonná a kezdeményezést, vagy ha úgy látná, a Hamász és a Hezbollah felszámolását meg tudja akadályozni egy korlátozott háborúval. Viszont mindkét esetben felmerül Szalai szerint, hogy egy eszkalációs spirált senki sem tudna kiszámítani, így az ország a saját túlélésével játszana, ami nem jellemző az iráni vezetésre.