Új tanulmány: a koronavírus pár nap alatt eljut az agyba és más szervekbe is, ahonnan csak lassan ürül ki

Új tanulmány: a koronavírus pár nap alatt eljut az agyba és más szervekbe is, ahonnan csak lassan ürül ki

Forrás: Fusion Medical Animation/Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A marylandi Bethesdában lévő intézményben kezelt, majd ott elhunyt 44 betegen, többségében a halál beálltát követő egy napon belül történt átfogó szövetvizsgálat meglepő eredményre jutott – írja a Bloomberg nyomán a portfolio.hu. A Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatóinak megállapítása szerint „a koronavírus a legnagyobb terhelést a légutakban és a tüdőben végzi, de megfertőzheti a sejteket az egész testben, beleértve az agyat is” – írják a tanulmányban. 

A kutatócsoport a tünetek megjelenése után 230 napon át észlelte tartósan a vírust a test több részében. A Bloomberg szerint ez azért is jelentős eredmény, mert eddig vita volt afelől, a koronavírus képes-e megfertőzni a légutakon és tüdőn kívül más sejteket is.

Az eredményeket a múlt hét végén publikálták és várhatóan hamarosan a Nature folyóiratban is megjelentetik. A tanulmány azért is jelentős, mert a vírus késleltetett és elhúzódó kiürülését bizonyítja, ez pedig hozzájárul a covid okozta tartós tünetekhez, amelyek a long covidot okozzák. 

Egy szakember a cikkben megjegyzi: „Régóta keressük a választ arra a kérdésre, hogy a long covid betegség miért hat olyan sok szervre. Ez a cikk rávilágít és segít megmagyarázni, miért fordulhat elő a hosszú ideig tartó covid még azoknál is, akiknél enyhe vagy tünetmentes volt a betegség lefolyása.”

A Bloomberg szerint a tanulmányt még független kutatóknak is felül kell vizsgálniuk.

Címkék: covid, long Covid, Nature