A lengyel kormányfőnek nem tetszik, hogy Orbán és Putyin tárgyaltak Pekingben

A lengyel kormányfőnek nem tetszik, hogy Orbán és Putyin tárgyaltak Pekingben

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin Pekingben 2023. október 17-én (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A lengyel fél finoman szólva sincs elragadtatva Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin orosz elnök pekingi találkozójától – írta a Portfolio a Reuters hírére hivatkozva. A lap szerint Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hangsúlyozta, „nagyon kritikus álláspontot foglalunk el a találkozóval kapcsolatban, ahogyan tettük ezt a korábbi (Oroszországgal folytatott) megbeszélések kapcsán is”. Azt is elmondta: a múlt csütörtökön kezdődő EU csúcson Lengyelország már hangot adott annak az aggodalmának, hogy különböző európai politikusok a háborútól függetlenül igyekeznek jó kapcsolatot ápolni Moszkvával. A magyar miniszterelnök pekingi útját elítélte Kaja Kallas észt miniszterelnök is.

A cikk felidézte: a magyar kormány álláspontja szerint Budapest igyekszik „megőrizni az Oroszországgal fennálló kétoldalú kapcsolatokat”. Ugyanakkor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a háború kirobbanása óta ötször járt már Oroszországban, legutóbb Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel egyeztetett. Orbán Viktor kormányfő számtalan európai vezetővel ellentétben egyszer sem ment el Kijevbe a háború tavaly februári kirobbanását követően, Novák Katalin köztársasági elnök viszont két alkalommal is elutazott az ukrán fővárosba.