A magyar kormány is Navalnij halálának kivizsgálását követeli, a többi EU-s állammal együtt

A magyar kormány is Navalnij halálának kivizsgálását követeli, a többi EU-s állammal együtt

2019. szeptember 29-én Moszkvában készített kép Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőről és korrupcióellenes aktivistáról. (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint negyven ország fordult hétfőn felhívással Oroszországhoz, hogy tegye lehetővé a börtönben meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halála körülményeinek nemzetközi kivizsgálását – írja az MTI. A felhívást Lotte Knudsen, az Európai Uniónak az ENSZ Emberi Jogi Tanácsánál (UNHRC) akkreditált nagykövete tette közzé Genfben a 27 EU-tagállam és 16 másik ország, köztük Kanada, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Ukrajna nevében. – Felháborított minket az orosz ellenzéki politikus halála, amiért a végső felelősség Vlagyimir Putyin orosz elnököt és az orosz hatóságokat terheli – mondta Knudsen. Hangsúlyozta, hogy Oroszországnak lehetővé kell tennie a független és átlátható nemzetközi vizsgálatot Navalnij „váratlanul bekövetkezett” halála okának kiderítésére.

A dolog érdekessége, hogy ezek szerint Magyarország is a felhívás mögé állt, holott a kormánypárti frakció nemrég még arra sem volt hajlandó, hogy felálljon a Parlamentben, amikor az ellenzék egy perces néma csenddel emlékezett meg Alekszej Navalnijról. 

Címkék: Alekszej Navalnij