A magyar kormány várhatóan nem fogja számon kérni Izraelt

A magyar kormány várhatóan nem fogja számon kérni Izraelt

Benjámin Netanjahu izraeli és Orbán Viktor magyar miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Budapesten, az Országházban 2017. július 18-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar kormány biztos, hogy az izraelieknek kedvezőbb állásfoglalásokat fog képviselni az EU-ban, az elmúlt időszakot figyelembe véve az Orbán-kormány az izraeliek bejáratott partnerének számít az unióban – erről beszélt lapunk Reptér című külpolitikai podcastjában Grünhut Zoltán. Az Izrael-szakértővel a Gázai övezetet uraló palesztin radikális szervezet, a Hamász bestiális támadássorozatáról és a várható izraeli válaszcsapásokról, így egy esetleges szárazföldi gázai offenzíváról beszélgettünk. Ennek kapcsán azt is megkérdeztük, hogy az események milyen hatással lehetnek a magyar-izraeli viszonyra, amely az elmúlt években igencsak szívélyes volt Orbán Viktor magyar és a nagy „túlélő”, Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő között.

Grünhut Zoltán szerint a jó viszonyt mutatja, hogy épp magyar javaslatra az EU első reakciója amellett, hogy egységesen elítélték a Hamász bestiális vérontását, az volt, hogy „újra kell gondolni az uniós segélyeket, amit a palesztinoknak fizetnek, és jelentősebb összegeket akár rögtön fel is kell függeszteni. Ezt az álláspontot Izrael örömmel fogadta volna, utána azonban az EU elég gyorsan visszakozott is, de abban biztos vagyok, ha esetleg megoszlanak majd a vélemények, Magyarország az Izraelnek kedvező oldalon fog állni.”

– Nincs oka a magyar kormánynak bármiért is Izraelt rendre utasítani, vagy a kétoldalú kapcsolatokat nehezebbé tenni – véli a szakértő, aki azt is megjegyezte, mindez hitelesnek is tűnik abban az orbáni politikában, amely többek között azt mondja, Izraelt támogatni kell, mert ellenáll az iszlamizációnak és dacol a muszlim fenyegetéssel. „Nyugat-Európából előbb jönnek az Izraellel szembeni kritikus hangok, ami ugyancsak beleillik ebbe a (Nyugatot már bevette az iszlám retorikájú) orbáni világképbe” – mondta lapunk Reptér című műsorában Grünhut Zoltán.

Miből fakadt a Gázai övezetet uraló Hamász mostani dühe? Tényleg iskolák alá, meg civilek, gyerekek mögé rejtőznek élő pajzsként használva őket a palesztin radikálisok? Hogy viszonyulnak Izraelben ahhoz, hogy sok gyerek halhat meg most is egy szárazföldi offenzívában? A teljes adást itt tudják meghallgatni: