A Pfizer igazgatója már a negyedik oltásról beszél

A Pfizer igazgatója már a negyedik oltásról beszél

Albert Bourla, a Pfizer multinacionális gyógyszergyár vezérigazgatója (Fotó: MTI/EPA/AFP/John Thys)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Albert Bourla az CNBC televízióban beszélt arról, hogy idővel biztosan kelleni fog a negyedik dózis is a Pfizer koronavírus-vakcinájából. Az tegnap nyilvánvalóvá vált, hogy a két adag Pfizer-oltás nem véd megfelelő mértékben az omikron variáns ellen, de a harmadik, ismétlőoltás újra megfelelő védelmet biztosít jelenleg.

De kérdés, hogy e védelem meddig tart ki.

Bourla elmondta, hogy eddig azt gondolta, hogy a negyedik oltásra a harmadik után 12 hónappal lesz szükség, de az omikron megjelenésével lehet, hogy a negyedik oltást előre kell majd hozni. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy még szinte semmit sem tudunk az omikronról, így a jövőbeli oltások szükségességét csak a való életből származó adatok ismeretében lehet majd meghatározni. Az is kérdés még, hogy szükséges-e az oltást az omikron miatt megváltoztatni.

Vagyis nem egyértelmű, hogy a harmadik oltás védelme meddig tart ki, de Bourla szerint a mostani téli hullám során nagyon jó védelmet fog nyújtani.

A Pfizernek nyilván pénzügyi érdeke fűződik az oltások ismétléséhez, de az eddigi kísérleti adatokból egyértelműen kiolvasható, hogy a harmadik oltás biztosan szükséges a korábbival egyenértékű védelemhez.

Hogy a jövőben szükséges-e negyedik oltás, az attól is függ, hogy milyen súlyos betegséget okoz az omikron. Az eddigi adatok némi bizakodásra adhatnak okot, ugyanis a megbetegedések általában egyszerű náthaszerű tünetekkel járnak. Ha ez a veszélyeztetett csoportoknál is így marad, akkor még jól is jöhet nekünk, ha a világon az omikron válik dominánssá, és megteszi nekünk azt a szívességet, hogy kiszorítja a sokkal veszélyesebb deltát.